Ledelse

Forskning tyder på at det oppstår lite negativitet og motstand rundt en karismatisk leder fordi de er flinke til å få andre med på laget.

Derfor er det problematisk med karismatiske ledere

Karismatiske ledere kan faktisk dominere et rom så mye at andre ikke kommer til orde overhodet.

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. I en artikkel på Psykologisk.no sier ledelseprofessor Tom Karp at karisma ikke nødvendigvis fører til god ledelse.

Karismatiske ledere blir ofte betegnet som inspirerende, overbevisende og sjarmerende. Utfordringen med karismatiske ledere er nettopp deres evne til å overbevise andre, mener Karp.

– Forskning tyder på at det oppstår lite negativitet og motstand rundt en karismatisk leder fordi de er flinke til å få andre med på laget.

– Det er hensikten med karisma, men det demper også motstand, og gjør at folk ikke tør å rekke opp hånda og komme med motargumenter, forklarer han til nettavisen.

Han trekker fram eksempelet med Hitler som hadde mye karisma, og mange religiøse ledere som er gode på å overbevise andre.

– Dette er ekstreme eksempler, men karismatiske ledere kan få store flokker med seg, og de trollbinder andre på en eller annen måte, sier han.

Minst like viktig som karisma

Karp påpeker at det er andre lederegenskaper som er minst like viktige som karisma. Det handler blant annet om å være trygg, robust, og å tåle motstand.

– Så sier det seg selv at når man er leder, jobber man i en menneskebransje. Det betyr ikke at du må være empatisk, men du bør i alle fall ha evnen til å relatere deg til andre, noe jeg tror er minst like viktig som karisma, sier han.

Karismatiske ledere legger ikke alltid til rette for å få inn flere synspunkter i en beslutningsprosess og tåler sjeldent uenigheter rundt komplekse situasjoner.

– Norske arbeidstakere trenger sjeldent karismatiske motivasjonsfigurer til å lede dem. Det de trenger er beslutningsprosesser som ikke overkjører de andre i virksomheten, sier han.

Powered by Labrador CMS