Ledelse

Sjansen for at ledere med høy status vil feile med sitt neste prosjekt, er overraskende stor

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. Å la ledere som har opparbeidet seg høy status slippe unna kritiske spørsmål i de nye prosjekter de går inn, bør organisasjoner være forsiktige med.

Dette skriver handelshøyskolen Kellogg ved Northwestern University på sine hjemmesider.

Ledelsesprofessor Brayden King ved Kellogg har sammen med flere europeiske forskerkollegaer gjort en studie av videospillbransjen som viser at det å ha en produsent som har høy stjerne blant likesinnede, ikke er noen garanti for positive resultater.

Statusen kan faktisk være en ulempe.

Det er ikke uvanlig at ikoniske ledere mislykkes.

Ifølge resultatene i denne forskningen har ledere med høy status en tendens til å være forbundet med ekstreme resultater – store suksesser eller store flopper.

Til sammenligning er ledere med en mer «moderat» status i miljøet, assosiert med det høyeste gjennomsnittlige nivået på prosjektresultater.

Lederne med høyest status har gjerne tilgang på mer ressurser, støtte og tillit enn andre, men det er også noen ulemper.

De har ofte for mange oppgaver å ta seg av og fordi de har høy status, får de ofte heller ikke ærlige tilbakemeldinger fra menneskene de har rundt seg.

Brayden King mener at vi har en tendens til å ha for mye respekt for folk vi tillegger høy status.

På hjemmesidene til Kellogg tar professor Brayden King til orde for at vi bør stille flere kritiske til «stjernene»», eller – vi bør i det minste være minste ha en like kritisk tilnærming til dem som til folk med lavere status.

Ifølge King er det større sjanse for at høystatus-ledere lar egoet styre og produserer noe som de selv mener er bra, mens det i virkeligheten er en dårlig ide.

Forskerne valgte å studere videospill-bransjen fordi det her hvert år lanseres store mengder spill til svært frittalende og engasjerte fans. King tror imidlertid ikke at funnene er unike for denne bransjen.

Han mener dette er noe også andre kan lære av.

I studien finner forskerne at økende status vil være et pluss en god stund, men bare inntil et visst nivå. Det er produsentene med moderat status som i snitt leverer best resultater. Både de med høy status og de med lav status leverer i snitt på et lavere nivå.

Forskerne tror at én av årsakene til at «stjernene» går på noen smeller, er at de er overarbeidet.

All den tid de har så høy status, vil «alle» ha en bit av deres tid.

Produsentene på et mer moderat statusnivå, ser på sin side ut til å ha opparbeidet seg tillit nok til at de får ressurser, samtidig som de fremdeles er «sultne» på resultater.

De får også flere ærlige tilbakemeldinger enn sine høystatuskollegaer.

Powered by Labrador CMS