Ledelse

De mest engasjerte medarbeiderne leverer ikke nødvendigvis de beste resultatene

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. Tidligere studier har vist at folk som har noen personlige mål og et ønske å gjøre verden til et bedre sted, trives bedre både på jobben og i livet, sammenlignet med dem som jobber først og fremst for pengenes skyld.

De som har et «kall» for jobben føler seg også mer vellykket.

Dette skriver Winnie Jiang, førsteamanuensis i organisajonsadferd ved Insead, skriver i et innlegg på hjemmesidene til Harvard Business Review.

En studie Jiang har gjort sammen med Yuna Cho ved University of Hong Kong bekrefter at medarbeidere som har et «kall» for jobben har en tendens til å tjene mer og ha høyere status på jobben enn andre.

Det er ikke forsket så mye på dette tidligere, skriver Jiang, men det er gjort funn på at svært engasjerte medarbeidere kan bli mer idealistiske enn effektive. De kan eksempelvis bli kritiske til arbeidsmetoder på en måte som ikke fører fram til suksess.

Jiang stiller derfor spørsmålet:

Hvorfor når engasjerte medarbeider lenger enn andre, hvis de ikke nødvendigvis gjør en bedre jobb?

Studien hun og kollegaen har gjort indikerer at det skjer fordi engasjementet de legger for dagen – ved å jobbe sent, melde seg frivillig til prosjekter og så videre – signaliserer til ledere at de presterer på et høyt nivå, selv hvis de kanskje ikke gjør det.

Jiang mener at ledere bør være oppmerksomme på denne typen «beslutningsfeller» som gjør at de står i fare for å ikke se og belønne andre medarbeideres prestasjoner og innsats; selv om de kanskje presterer bedre.

I en annen studie, som ikke er publisert ennå, finner Jiang at team drar fordel av å ha både medarbeidere som motiveres av å gjøre jobben og tjene penger og mer engasjerte medarbeidere som ser jobben som et kall.

De mest engasjerte tilfører teamet energi. De andre bidrar til at teamet beholder bakkekontakten.

Jiang mener at man trenger begge grupper, men er opptatt av at mer engasjement ikke nødvendigvis betyr bedre prestasjoner.

Powered by Labrador CMS