Ledelse

– Skytjenester åpner for DevOps-bedriftskultur og raskere utviklingsprosesser. I DevOps kan ledere uten IT-kunnskap og alle med eierskap til prosessen delta, sier markedssjef Robert Baumann i Basefarm.

DevOps – utvikling og drift i ett

Et in-ord i IT-verden som enhver leder med internet­tilkobling bør lære seg er «DevOps». Det handler om en felles tilnærming til innovasjon og nye digitale satsinger.

Publisert Sist oppdatert

DevOps er en blanding av utvikling (development) og drift (operations) – derav det velklingende begrepet DevOps.

Fra et lederperspektiv er poenget at flere i en organisasjon kan ta direkte del i utvikling av nye digitale løsninger. Veien fra utvikling til drift er også kuttet realt ned og man kan, med skytjenester, lansere ny kode flere ganger om dagen.

Begrepet ble første gang brukt på en konferanse i Belgia i 2009, da som en betegnelse på nye metoder som kunne skape smidige prosesser. Siden den gang har DevOps blitt blant de mer omtalte konseptene innenfor effektiv arbeidsmetodikk. Mange større virksomheter har utarbeidet sin egen DevOps-strategi.

Skyteknologi er nøkkelen

For alle oss som ikke er like bevandret i konsulentverdens trebokstavsunivers: DevOps er en skybasert arbeidsmetodikk som bidrar til at både utvikling og drift av nye digitale tjenester og verktøy går raskere, blir lettere å gjennomføre og mer lnnsomt å utvikle og bruke. Dessuten kan man enkelt bygge ut sine tjenester uten å måtte gå den tunge veien tilbake til start hos en eller annen faktureringskåt IT-konsulent.

Tjeneste- og forretningsutvikling innebærer med få unntak bruk av informasjonsteknologi. Det er spennende, men byr også på utfordringer. Ledere kan lett havne på sidelinjen i en teknologiverden som de ikke har full oversikt over. Skrekken er kostnadssprekk, forsinkelser, mislykkete prosjekter og et sluttresultat som ikke samsvarer med forventningene. Det er ikke få IKT-prosjekter som har havnet i den skuffen.

Profesjonelle skytjenester gjør det mulig, sikkert og hensiktsmessig for næringslivet å forlate egne servere. Skyen har skapt muligheter for bruken av DevOps.

Ny måte å utvikle IKT på

– Skytjenester blir raskt forbundet med kun teknologi. Mer ukjent er at skytjenester er blitt katalysator for DevOps-innovasjonskultur. . En DevOps-kultur gir rom for strategisk tjeneste- og forretningsutvikling hvor ledelsen kan ha fullt inngrep i innovasjonsprosessene, sier markedssjef Robert Baumann i Basefarm. Han legger til:

– Jeg tror at mange ledere har manglet et slikt lederverktøy, hvor de selv kan være sterkere involvert i utviklingsprosjekter.

Basefarm er en europeisk driftsleverandør av samfunns- og virksomhetskritiske IT-løsninger i offentlig og privat sky, som ble etablert i Norge allerede i 2000.

Mange tror skytjenester i hovedsak handler om å flytte driften av IT-systemer fra egen infrastruktur – programvare og maskinvare – til infrastruktur i skyen. Det er bare en del av bildet.

Såkalt «cloud native»-applikasjoner handler i langt større grad om nye måter å utvikle IT-baserte tjenester på, påpeker Baumann.

Tidligere ble programvare bygd ferdig i løpet av måneder og år, gjerne ute hos en ekstern leverandør. Nå har skytjenester satt fart på prosessene, og programvare bygges i mikrotjenester med fortløpende lansering, oppdateringer og utvidelse av funksjonalitet.

− I en DevOps-kultur kan man skape resultater i form av anvendelige applikasjoner raskere. Da kan man også fortløpende hente ut gevinster og effekter man ønsker, i motsetning til å vente kanskje 2-3 år. Når ledelsen også hele tiden har hendene på rattet, så kan den lettere forhindre at prosjekter går i feil retning med tilhørende kostnadssprekk.

Programvaren vil da heller ikke bli oppdatert bare én gang eller to i året, men gjerne mange ganger om dagen ved behov.

Jeg tror mange ledere har ­manglet et slikt lederverktøy, hvor de selv kan lede ­prosjekter som utnytter globale ­skytjenester

Skaper en innovasjonskultur

– Teknologien som gjøre dette mulig, skaper også rom for en helt annen utviklings- og innovasjonskultur i virksomhetene, sier Robert Baumann.

DevOps som metodikk kan brukes til å utvikle en innovasjonskultur hvor multifunksjonelle team samarbeider fra idé til lansering av programvare, og dermed om nye tjenester i en kontinuerlig prosess, ifølge entusiastene. Her kan alle jobbe på samme sømløse, teknologiske plattform. Det gjør det langt enklere å få ny tjeneste eller et nytt verktøy på lufta, og komme raskere til markedet.

– Prosessene går mye raskere. På kort tid kan du lansere en første, fungerende smakebit, sier Baumann.

Gjennom DevOps-metoden får ledere ifølge Baumann & co mulighet til å ta del i innovasjonsprosessen sammen med medarbeidere og eksterne bidragsytere. Bidragsyterne kan for eksempel være kunder, samarbeidspartnere og leverandører.

− DevOps kom med skytjenestene, og gjorde det mulig med et mer fleksibelt samarbeid mellom utvikling og drift. Det vi ser at DevOps-kulturen har bidratt til at langt flere kan være involvert. Blant annet at ledere kan ta mer ansvar og eierskap på sine forretningsområder fordi det er mulig å teste og lansere raskere enn før, men også lettere å rette feil som oppstår, sier Baumann.

At det i tillegg sies å både være tids- og kostnadsbesparende, er også noe ledere nok kan omfavne.

Digital ­utvikling i en DevOps-kultur

  • Ikke start med virksomhetens kjernesystem. Skap heller noe nytt, og etabler et helt nytt prosjekt.

  • Etabler en DevOps-kultur hvor alle med eierskap til hele virksomheten kan delta, uansett hvilke oppgaver de har i organisasjonen. Også eksterne inkludert kunder og leverandører kan bidra.

  • Vurder nøye hvilken sky du bør satse på. De «tre store» profesjonelle skytjenester er AWS, Google Cloud Platform og Microsoft Azure.

  • Pass på dataflyten. Det kan for eksempel være fristende for noen å legge ut test-data i skyen. Men, dette kan innebære brudd med retningslinjer som GDPR og virksomhetens interne føringer. Å ha kontroll er fullt mulig. Ta den.

  • Sikkerhet er alfa og omega fra første stund. Selv om det kan virke som ekstraarbeid når man vil raskt i gang, lønner det seg å etablere et solid skyfundament fra oppstarten av.

  • Velg en skypartner som kan støtte DevOps fra start til mål for å unngå mislykkete prosjekter.

Kilde: Basefarm

Nærmere både utvikling og drift

IT er et selvsagt element i det meste av dagens tjeneste- og forretningsutvikling. Og vi har lenge hørt at digitalisering åpner for helt nye muligheter, i tillegg til nye måter å gjøre gamle ting bedre på.

– Digital transformasjon gir også store organisatoriske konsekvenser. Det er enda en grunn til at ledelsen må være en del av det og er viktige premissgivere for det en DevOps-kultur åpner for, sier Baumann.

Nærheten til digitale verktøy vil også åpne lederes blikk for mulighetene. Å skulle gi seg i kast med prosjekter innenfor big data, kunstig intelligens og Internet of Things ville i en gammel IT-verden innebære valg av og investeringer i kostbar teknologi som medfører risiko for feil og bortkastede penger.

– I dag ligger skytjenester klar til bruk. Virksomheten kan prøve og feile seg frem til noe som fungerer, sier Robert Baumann i Basefarm.

Powered by Labrador CMS