Ledelse

Digitale møter er en ulempe for kvinnestemmer

Danske og tyske forskere har undersøkt hvordan ulike stemmer oppfattes via digitale møteverktøy som Zoom og Teams.

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. Bruken av videomøter har eksplodert under koronapandemien, men alle lydfrekvenser overføres ikke fullt ut, og dette går særlig utover kvinner, ifølge Syddansk universitet (SDU).

Kvinners stemmer oppfattes som mindre uttrykksfulle, kompetente og karismatiske enn stemmene til menn, ifølge en undersøkelse gjort av forskere fra SDU og universitetet i Magdeburg.

Forskerne har studert hvordan forskjellige stemmer oppfattes via digitale verktøy som Zoom, Skype og Teams.

Forklaringen på at kvinners og menns stemmer kommer ulikt ut, er at lyden komprimeres.

Dermed overføres ikke alle frekvenser og detaljer i det talende språket.

Det forsvinner noen nyanser fra menns stemmer, fordi de deres stemmer ligger i en viss frekvens, men det forsvinner flere nyanser fra kvinners stemmer – fordi disse ligger i en annen frekvens.

Og jo dårligere internettforbindelsen er, jo mer komprimert blir lyden.

Når nyanser i stemmen blir borte i den digitale overføringen, påvirker det ifølge forskerne om du fremstår som karismatisk eller ikke; det påvirker i hvilken grad du oppfattes å ha sjarm og utstråling. Noe som igjen kan påvirke hvordan du fremstår når du skal forsøke å overbevise noen, for eksempel i en forhandlingssituasjon.

I videomøter, hvor kroppsspråk spiller en mindre rolle, er stemmen ekstra viktig, og forskerne tar til orde for at teknologien må forbedres.

I studien spurte Oliver Niebuhr (SDU) og Ingo Siegert (Universität Magdeburg) testlyttere om hva slags inntrykk de hadde av stemmer det var gjort opptak av. Stemmene ble klassifisert på en skala fra en til ti, og stemmene til kvinner kom markant dårligere ut.

«De kvinnelige talerne manglet den følelsesmessige komponenten som gir språket et karismatisk uttrykk», skriver Syddansk universitet på sine hjemmesider.

Niebuhr forsker ifølge Syddansk universitet på ulike aspekter ved taler og foredrag. I over 15 år har han forsket, testet og analysert non-verbale signaler og lingvistiske karakteristika som kjennetegner noen av verdens beste talere, herunder Steve Jobs, Barack Obama, Nelson Mandela og Martin Luther King.

Via opptak og raffinerte dataprogrammer har han kartlagt noen av de akustiske strukturene som kjennetegner dem alle. Sagt på en annen måte: han har studert karismaens «formel».

Powered by Labrador CMS