Ledelse

Sjef for Forsvarets personell- og vernepliktssenter, brigader Gunn Elisabeth Håbjørg, har 19 år gamle Sara Bjerkholt som mentor.

Er toppleder i Forsvaret − har mentor på 19 år

Sjef for Forsvarets personell- og vernepliktssenter, brigader Gunn Elisabeth Håbjørg, har gått motsatt vei av de fleste andre ledere som har en egen mentor.

Publisert Sist oppdatert

48 år gamle Håbjørg har 19-åringen Sara Bjerkholt som mentor. Det er et helt bevisst valg, sier brigaderen, som blant annet har ansvaret for gjennomføring av sesjon og verneplikt i Forsvaret. Forsvarets personell- og vernepliktssenter forvalter alt av vernepliktig personell, og har det forvaltningsmessige ansvaret for alle Forsvarets ansatte.

Unge tanker

Foto Gunn Elisabeth Håbjørg og Sara Bjerkholt trives i hverandres selskap.

− Sara vet mer om hvordan 19-åringer tenker enn det jeg gjør, sier Håbjørg.

Sara Bjerkholt er lærling i Forsvaret. Det foregår over to år. Først ett år som vernepliktig, siden ett år i lærepraksis. Bjerkholt har valgt fagretningen kontor og administrasjon.

− Forsvaret er statens største lærebedrift, skyter brigader Håbjørg inn.

− 19-årig mentor? Det er ikke litt koketteri, dette da? At du bevisst velger noe «annerledes»?

Gunn Elisabeth Håbjørg blir tydelig irritert over spørsmålet, og journalisten forventer «en strekk». Så tar hun seg inn.

− Det hadde vært mye enklere for meg å ikke gjøre det. I løpet av et år har jeg flere unge mentorer. I fjor hadde jeg tre. De gir råd til både meg selv og resten av ledergruppa. Det krever mye av meg.

− Hvordan?

− Jeg blir blant annet gjort oppmerksom på måten jeg snakker på. Det er viktig for oss at vi klarer å kommunisere med 19-åringer. Og til det trenger vi råd. Fra noen som kan det. Og hvem er bedre til å formidle hvordan unge mennesker tenker enn de unge selv?

− Hva med deg Sara, tør du å si din ærlige mening til toppsjefen?

− Foreløpig ikke helt kanskje, men jeg tror det kommer, svarer Sara Bjerkholt ærlig. Hun er ganske fersk i rollen som mentor.

−Alle er åpne og vil at jeg skal komme med innspill. Det er uvant, men veldig spennende. Jeg merker at det er høyt under taket i ledelsen, sier hun.

Å være åpen for og ønske direkte tilbakemelding innebærer også å vise sin egen sårbarhet

Har bidratt til endring

Brigader Gunn Elisabeth Håbjørg mener dette mentoropplegget viser toppledelsen hvordan de unge tenker på en måte som ellers hadde vært vanskeligere å få innsikt i. Dessuten har mentor-prosjektet allerede hatt direkte innvirkning på hvordan Forsvarets personell- og vernepliktssenter jobber.

− Mentorene har bidratt til å endre ting. De har hatt direkte «impact» på hvordan vi bruker sosiale medier for eksempel.

− Dessuten har de kommet med uvurderlige innspill til hvordan vi skal ta tak i problematikken rundt trakassering og mobbing, sier Håbjørg.

− Sara og de andre unge mentorene bidrar til at jeg kontinuerlig reflekterer over min egen lederrolle. De gir meg større trygghet, samtidig som jeg bli mer ydmyk, sier sjefen for Forsvarets personell- og vernepliktssenter.

− Å være åpen for og ønske direkte tilbakemelding innebærer også å vise sin egen sårbarhet.

Så henvender brigader Håbjørg seg direkte til sin 19 år gamle mentor, Sara:

− Jeg er sårbar i møte med deg.

Powered by Labrador CMS