Ledelse

Flere arbeidstakere tatt til sosiale medier for å fortelle om søvnløshet, angst og panikkanfall – alt knyttet til giftige arbeidsmiljøer.

Et giftig arbeidsmiljø kan forårsake langvarig traume

Mobbing, rasisme, jobbusikkerhet og en dårlig balanse mellom arbeid og fritid kan skape «arbeidsrelatert PTSD».

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. BBC Worklife skriver at i løpet av de to siste tiårene har forskere sett på langtidseffektene et dårlig arbeidsmiljø har for arbeidstakere.

Den London-baserte psykiateren Chi-Chi Obuaya forteller til BBC at langtidsskaden for ansatte er reell, men legger til at mange arbeidstakere kanskje forveksler traume med det å utvikle PTSD.

Han mener det er stor sannsynlighet for at det arbeidstakerne opplever som følge av mobbing rasisme, jobbusikkerhet og en dårlig balanse mellom arbeid og fritid kan være angst og depresjon.

Faktum er at man ser en økende trend hvor arbeidstakere rapporterer om langtidseffektene disse opplevelsene har hatt på karrieren deres – som å endre måten de tar karrierevalg på, hvordan de ser på trygghet på arbeidsplassen og kommuniserer med ledere.

Samtidig har også flere arbeidstakere tatt til sosiale medier for å fortelle om søvnløshet, angst og panikkanfall – alt knyttet til giftige arbeidsmiljøer.

Forsterket effekt under pandemien

Obuaya forklarer at giftige arbeidsforhold ikke nødvendigvis har blitt bedre nå som mange jobber på hjemmekontor.

– Det som var et problem ansikt til ansikt på kontoret, har nå flyttet seg over i den digitale arbeidshverdagen. Du må hele tiden være tilgjengelig på video og folk følger med på hva du gjør. Dette gjør at mange føler seg presset, sier han.

Slike opplevelser er svært belastende og kan føre til psykiske lidelser på arbeidsplasser hvor et dårlig arbeidsmiljø allerede var et eksisterende problem før pandemien.

Forskere fra University of Minnesota forklarer at hjemmekontorsituasjonen har endret våre kulturelle forutsetninger når det gjelder hva vi kan forvente og hvilke rettigheter vi har på en arbeidsplass.

Det kan gjøre oss forvirret når det gjelder å tolke hvilken oppførsel på arbeidsplassen som er akseptabelt, hva man skal gjøre om noe føles galt og hvilke krav som stilles i denne «nye normalen». Denne usikkerheten kan skape et giftig arbeidsmiljø.

Skylder på seg selv

Giftige arbeidsmiljøer kan forårsake langvarig emosjonell skade på grunn av de uklare grensene mellom jobb og fritid, mistenker Michelle K. Duffy, professor ved Carlson School of Management.

– Tidligere snakket vi om traume forårsaket av en maktsyk leder eller en giftig kollega som et personlig problem. Det er vanskelig å skulle personlige problemer fra jobbrelaterte problemer når man bruker så mye av tiden sin på ett sted, sier hun.

Dersom arbeidsplassen ikke anerkjenner problemet eller gir støtte, kan mange arbeidstakere ende opp med å skylde på seg selv.

Arbeidsplasser med giftige miljøer er også blant de vanskeligste plassene å rapportere om problemer og dårlig oppførsel. På hierarkiske arbeidsplasser for det er en tydelig maktbalanse mellom ledere og medarbeidere kan det være ekstra vanskelig å si ifra til overordnede.

Mangel på informasjon kan gjøre situasjonen enda verre, særlig når det er et problem som involverer, kjønn, rase eller alder. Disse faktorene kan føre til akutt traume og mer langsiktige skader.

Powered by Labrador CMS