Ledelse

Ledere blir stadig påminnet at det er nærmest umulig å kontrollere graden av endringer, usikkerhet og kompleksiteten verden står overfor.

Fem strategier for å lede i usikre tider

Ledere må skifte tankesett fra å tro at de kan alt, til å tenke at de må lære seg alt.

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. Det har vært et kaotisk år helt siden koronapandemien bredte seg utover verden i mars i fjor.

Ledere blir stadig påminnet at det er nærmest umulig å kontrollere graden av endringer, usikkerhet og kompleksiteten verden står overfor.

Harvard Business Review har skrevet om seks strategier som skal hjelpe ledere å lære, vokse og bli mer effektive når det gjelder å navigere et stadig mer komplekst arbeidsliv.

Det første steget handler om å akseptere at denne prosessen vil være ubehagelig. Som Microsoft-toppleder Satya Nadella sier: «Toppledere må slutte å tro at de skal vite alt, og heller tenke at de hele tiden skal lære».

Denne lærdom kan hjelpe til å lette på ubehaget ved å fjerne presset fra at du som leder skal sitte på alle svarene.

Her er fem strategier som kan hjelpe deg å lede i usikre tider:

1. Innse at du ikke kan vite alt

Hjernen vår er koblet på en måte slik at vi ser usikkerhet som en risikofaktor eller trussel. Det er helt normalt å føle seg stresset i ukjente situasjoner.

Dette gjelder spesielt for de som har bygget karrierene sine ved å alltid ha svaret på alt. Selv om det er en naturlig refleks å prøve å unngå disse følelsene, kan unngåelse sette en stopper for læring og framtidig vekst.

I stedet for å unngå disse følelsene må vi lære å erkjenne og omfavne ubehaget som en forventet og normal del av læringsprosessen.

2. Lær deg forskjellen mellom komplisert og kompleks

Mange bruker ordene kompleks og komplisert om hverandre. Man kan for eksempel si at Nav-systemet er komplisert, men det er ikke kompleks i den forstand at det hele tiden er usikre elementer og ting i bevegelse i systemet.

Utenrikspolitikk og klimaendringer er komplekse utfordringer. Selv om det er mange sterke meninger om disse temaene, er det ingen klare løsninger på utfordringene.

Svarene på komplekse utfordringer kommer etter mye prøver og feiling, de krever vilje, ydmykhet, evne til å handle, lære og tilpasse seg.

3. Alt skal ikke være perfekt

Ikke forvent at alt skal være perfekt hele tiden. Strekk deg heller etter framskritt, forvent tilbakeslag og anerkjenn at du hele tiden har mulighet til å skifte retning.

For perfeksjonistene og ekspertene kan denne overgangen være brutal. For å gi slipp på perfeksjonsjaget må du identifisere og erkjenne hva du er redd for. Er du redd for å ta feil, for å framstå dårlig eller ta feil avgjørelse?

Det som ofte hjelper er å snakke med noen du respekterer om hva du frykter og feilgrep du har gjort i karrieren. Bonusen kan være at du blir flinkere til å lære, opplever personlig vekst og ser nye muligheter. Å gå på tryne i blant er noe som skjer alle.

4. Unngå å forenkle komplekse saker

Det er fristende å forenkle komplekse utfordringer slik at de virker mindre skremmende. Faren ved å gjøre dette er at du får tunnelsyn, får en falsk trygghetsfølelse og ikke kaster et kritisk nok blikk på hele bildet.

Å lene seg på tidligere erfaringer kan i noen tilfelle hjelpe deg, men det kan også gjøre at du ikke ser de unike nyansene i akkurat denne utfordringen.

Mange kan bli frustrerte når problemstillingen ikke har en åpenbar løsning. I stedet for å lande på raske konklusjoner, burde ledere lære seg å balansere behov for handling med en disiplinær tilnærming til det å forstå kjernen i problemet.

5. Du er ikke alene

Mange ledere føler seg isolerte i utfordringene de står i og den konstante endringen i arbeidslivet. Følelsen av isolasjon kommer av at mange ledere tror de må løse utfordringene alene.

Når du skal takle komplekse utfordringer, er det viktig at du praktiserer det å spørre nettverket ditt eller kollegaer om hjelp for å få innsikt og nye perspektiver.

Det er en grense for hva vi alene kan vite, forstå og hvor objektive vi kan være i en gitt situasjon.

Det kan hjelpe å spørre spørsmål om hvordan de ser på situasjonen, hvem andre kan jeg snakke med?

Powered by Labrador CMS