Ledelse

Finn tilbake til arbeidsgleden

Bruk de sterke sidene dine, lær deg noe nytt og samarbeid med andre om oppgaver som gir mening.

Publisert Sist oppdatert

Arbeidsdagene er for de fleste på vei tilbake til noe mer «normalt», etter halvannet år med pandemi. Jevnt over har ansatte og ledere «levert» underveis, men pandemiarbeidsdagen har også hatt en pris.

Etter hvert som månedene var det mange som gikk lei.

Organisasjons- og sosialpsykolog Rebecca Newton, som også er lederacoach og underviser ved London School of Economics, gir i et innlegg på nettsidene til Harvard Business Review tips om hvordan du kan finne tilbake til arbeidsgleden.

Hun skriver at en av lederne hun er coach rett og slett følte at hun hadde mistet noe av seg selv under pandemien. Noe av energien var borte. Hun hadde lyst til å igjen kunne føle på gleden ved å jobbe.

Newton synes ikke dét er så rart.

Hun minner om at glede er en følelse og et syn på tilværelsen som er helt essensiell for trivsel, kognitiv tenkning og hva vi klarer å levere av resultater på jobben.

Hva skal så til for å finne igjen gleden?

Newton viser forskning og henne eget arbeid med klienter, som psykolog og coach – og deler veien tilbake til arbeidsgleden inn i fire steg. Dette er essensen:

  • Bygg de sterke sidene dine inn i arbeidsdagen
    Å bruke sine sterke sider er en naturlig kilde til energi. Newtons råd er at du tenker gjennom dine egne styrker. Spør deg selv: «Når er det jeg føler at jobben virkelig gir meg energi? Og – hva gjorde jeg da?»
    Neste steg er å forsøke å bygge inn den typen situasjoner i arbeidsdagen; om det er idéarbeid, dybdearbeid, ferdigstille noen prosjekter etc. Selv det å bruke bare litt tid på det man liker best, gjør en forskjell for hele dagen, mener Newton.

  • Vær opptatt av din egen profesjonelle vekst
    Sannsynligvis har din egen utvikling blitt lavt prioritert under pandemien. Dermed er en av de beste tingene du kan gjøre for å lede andre på en god måte, å sette av tid til å utvikle deg selv, mener Newton.
    Å jobbe mot noen mål, lære noe nytt og løse noen utfordringer kan gi ny energi i jobben.

  • Snakk om følelsene dine med en kollega du stoler på
    Studier har vist at det å være seg selv, være autentisk, henger sammen med psykologisk velvære, skriver Newton.
    Å være autentisk handler ikke bare om å forstå seg selv, men også om å være i et miljø hvor du føler deg trygg nok til å dele det du tenker og føler, utdyper hun. Etter at mange har jobbet hver for seg i lang tid, er på tide å gjenoppbygge den typen relasjoner.

  • Gjenoppbygg relasjoner på jobben gjennom arbeidsoppgavene
    Relasjoner kan også bygges på en annen måte; gjennom meningsfylt samarbeid. Snakk med kollegaer om hva de mener er mest viktig, hvor mulighetene og utfordringer ligger. Del også hva du selv mener.
    Snakk også om områder der dere har felles interesser og verdigrunnlag. Dette vil ikke bare gi deg selv energi, det vil også gi bedre resultater for teamet, mener Newton. Klarer man å bygge tillit gjennom slike relasjoner, kan skape en samarbeidskultur som igjen øker kreativiteten i gruppa.

Powered by Labrador CMS