Ledelse

Ansatte har blitt vant til en mer fleksibel hverdag. Men ansattes forventninger er høye og fremfor alt mer varierte enn noen gang før.

Fremtidens ledere skal være mindre superhelter og mer empatiske

Lederne som lyktes best under koronapandemien var de som støttet og engasjerte sine ansatte, viser en rapport fra konsulentselskapet BTS.

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. BTS har intervjuet 40 globale ledere om fremtidens ledelse. De konkluderer med at ledere som holder fast ved superheltideal og tror at alt skal gå tilbake til det normale, vil støte på problemer, skriver Chef.

– I motsetning til det tradisjonelle synet på ledelse, ønsker mange organisasjoner nå å se ledere som viser medfølelse og sårbarhet, sier Anna Sandberg, leder for BTS i Norden i en pressemelding.

Hun mener vi må venne oss til en fremtid med stadig nye utfordringer og være komfortable med å lede i fortsatt usikkerhet.

– Pandemien har vist at når målet er klart, er det muligheten til å bytte kurs raskt, sier hun.

Konkurransefortrinn

På halvannet år har store deler av arbeidsstyrken gått fra det tradisjonelle kontoret til fjernarbeid.

– Den allerede raske digitale utviklingen som akselererte under pandemien har pekt på behovet for et nytt lederskap, men også for en ny arbeidsplass og et nytt marked, sier Sandberg.

Ansatte har blitt vant til en mer fleksibel hverdag. Men ansattes forventninger er høye og fremfor alt mer varierte enn noen gang før.

– Selskapenes ledelse og holdning til hybridarbeid vil utgjøre et stadig viktigere konkurransefortrinn i talentmarkedet, og mange vil endre arbeidsplass hvis forventningene ikke blir innfridd. Dette er viktige innsikter å fokusere på fremover, sier hun.

Fem nøkkelfaktorer for vellykket fremtidsledelse:

  • Vær mindre egoistisk. Innse at du ikke kan vite alt selv. Vis sårbarhet, vær nysgjerrig og ydmyk.

  • Vis personligheten din. Tør å snakke om følelsesmessige problemer. Vær åpen og vis medfølelse.

  • Viser retning. Har et klart mål, men innser at endring er konstant og at hastighet i mange tilfeller er viktigere enn å holde seg til påviste prosesser.

  • Jobber med flere mulige framtidsscenarioer, oppfordrer til eksperimentering med forskjellige løsninger og lærer av dem.

  • Står for noe. Forstår viktigheten av å inspirere organisasjonen rundt et høyere formål. Taler for økologisk og sosial bærekraft.

Powered by Labrador CMS