Ledelse

– Jeg prøver å ta tak i det med en gang jeg føler at jeg er i fare­sonen for å bli utbrent, sier administrende direktør Trine ­Strømsnes i Cisco Norge.

–  Jeg skaper meg pauserom

Som toppsjef i Cisco Norge er arbeidspresset stort. Men Trine Strømsnes har teknikker for å holde styr på alt og for å hente seg inn igjen når det blir for mye.

Publisert Sist oppdatert

I snart to år har Trine Strømsnes vært administrerende direktør i teknologiselskapet Cisco Norge, og øverste leder for om lag 500 medarbeidere.

Toppsjefjobben krever at hun er til stede for kunder og ansatte mye av døgnet. Og som del av et verdensomspennende konsern, deltar hun jevnlig i møter med folk i andre deler av verden, langt utenfor normal arbeidstid.

– Jeg må være tilgjengelig det meste av døgnet, selv om det ikke er noe jeg forventer av mine ansatte. Er det noe kritisk som har skjedd hos en av våre kunder, må jeg slippe det jeg har i hendene og ta meg av det, forteller Strømsnes.

Oppmerksom på tegnene

Den største utfordringen i hverdagen som Cisco-leder er å finne tid til det langsiktige arbeidet.

– Det er en hektisk jobb der det skjer mye hele tiden. Det er krevende å balansere det operasjonelle med det strategiske, sier hun.

Hun medgir at det hender hun føler seg overveldet.

– Det hender det topper seg, at jeg kjenner at det blir veldig mye på en gang, forteller hun.

Selv har hun ikke opplevd å bli ordentlig utbrent, men hun har både kollegaer og bekjente som har møtt veggen, og hun har derfor blitt oppmerksom på tegnene på at det blir for mye.

– Jeg er veldig bevisst på at det er noe som kan skje, og prøver å ta tak i det med en gang jeg føler at jeg er i faresonen. Jeg har noen ting som hjelper meg å hente meg inn igjen, som å sette av tid for meg selv for å koble helt av eller ta en tur på fjellet, forteller hun.

Skjermer tid i kalenderen

Etter mange år i lederroller har hun fått god erfaring i å takle stort arbeidspress og driver aktiv selvledelse. Blant annet ved å skjerme tid til det strategiske, langsiktige arbeidet.

– Kalenderen min styrer i stor grad dagene mine. Så jeg setter av tid i kalenderen til å tenke igjennom beslutninger jeg skal ta og andre oppgaver jeg trenger å gjøre som leder, forteller hun.

I tillegg har hun bygget seg et systemer for å holde oversikt over planene. Hver fredag går hun igjennom kalenderen for neste uke, og hun starter også uka med å få oversikt over hva som skal skje. I tillegg har hun en oppgaveliste der hun samler alt hun skal ha gjort.

Jeg må være tilgjengelig det meste av døgnet

– Hver dag har jeg en lang liste over ting jeg bør gjøre, men også en stjerneliste med de fem tingene som er aller viktigst. Det hjelper meg å fokusere, sier hun.

Takker hun for eksempel ja til å holde en presentasjon, legger hun forberedelsene inn på oppgavelisten og bestemmer seg for når hun skal gjøre det.

Men i tillegg til alt som er planlagt kommer det inn en jevn strøm av informasjon og henvendelser gjennom dagen, på e-post, i flere chattekanaler, i sosiale medier og på sms.

Strømsnes følger med på mye gjennom dagen, men forsøker å skjerme seg når hun sitter i møter, for å kunne fokusere fullt på det som foregår der. Unntaket er sms-er, der nås hun hvis noe virkelig haster.

Står opp klokka fem

Arbeidsdagene kan gjerne bli lange, men hun har laget seg en fast rutine.

– Jeg er et morgenmenneske, så jeg står gjerne opp klokka fem. Da kan jeg jobbe uforstyrret og energien min er på topp, forteller hun.

I firetiden på ettermiddagen legger hun inn en god pause og kommer seg ut. Etter en løpetur eller en luftetur sammen med mannen har hun fått klarnet hodet, og er klar for et par timer arbeid igjen. Men hun jobber ikke sent utover kvelden.

– Jobber jeg helt opp mot leggetid får jeg ikke sove, så det har jeg slutta med, sier hun.

Skaper seg pauserom

– Hvor henter du energien til alt arbeidet?

– Jeg får masse energi av å jobbe og nå mål sammen med flinke medarbeidere, sier hun.

Men hun medgir at det også kan være slitsomt med lange dager og det å måtte være veldig til stede mentalt hele veien.

– Jeg skaper meg noen pauserom innimellom der jeg kan senke skuldrene. Det kan være en tur ut eller en kaffekopp med en god venn. Det hjelper meg å kople helt av fra jobben, sier hun.

Jobben som toppsjef kan av og til være ensom, beskriver Strømsnes. Selv om mange beslutninger tas i lederteamet i fellesskap, er det noen beslutninger man må ta alene.

Står hun fast i krevende vurderinger eller store frustrasjoner har hun hatt nytte av å rådføre seg med både formelle og uformelle mentorer utenfor selskapet.

– Jeg har heldigvis et knippe folk jeg kan lufte ting med. Jeg tar gjerne en telefon for å drøfte en vanskelig avgjørelse jeg skal ta, forteller hun, og legger til:

– Det kan hjelpe å få noen andres perspektiv. Og av og til hjelper det bare å sette ord på utfordringen overfor noen andre, sier hun.

Råd til ferske ledere

– Hvilke råd ville du gitt til en fersk leder, for å unngå å bli overveldet av en krevende lederjobb?

– Du trenger ikke være best og kunne alt, selv om du skal være leder. Oppgaven din er ikke å løse alle oppgaver, men å få løst dem gjennom andre flinke folk, sier Strømsnes.

Det kan likevel være lurt å tenke igjennom hvordan du vil utvikle din egen kompetanse, mener hun. Er det et bestemt område som er helt sentralt i virksomheten kan det gi deg ekstra selvtillit til å ta risiko dersom du behersker det godt.

Strømsnes anbefaler også å sørge for å skaffe seg tid og rom til å tenke og legge strategiske planer framover, for ikke å bli slukt av de daglige utfordringene. Og til sist:

– Ta vare på deg selv, ikke gi alt til jobben. Skal du være en god leder må du ha det bra selv, og da er det lurt å ha et privatliv - familie, venner eller fritidsaktiviteter - som et anker utenfor, sier hun.

Powered by Labrador CMS