Ledelse

Forskningslitteraturen viser at det er mest hensiktsmessig å kombinere digitalt arbeid med ansikt-til-ansikt-møter – for både tryggheten og effektiviteten til teamet.

Slik bygger du sterke relasjoner til kollegaene dine fra hjemmet

Ny forskning viser at flere norske arbeidstakere opplevde å bli bedre kjent med teamet sitt ved å komme inn i stuene deres over skjerm.

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. Stipendiat Bård Fyhn ved Norges Handelshøyskole har på hvordan psykologisk trygghet utvikles i team.

Da landet stengte ned i mars i fjor, falt tryggheten blant enkelte team betydelig og rutiner ble brått endret, skriver Forskning.no.

Det som bidro til å øke trygghetheten igjen, var ifølge Fyhn opplevelsen av at de stod sammen som et team i en usikker tid, og hadde hyppige møter med tett samarbeid for å håndtere utfordringene de stod overfor.

En ny masteroppgave fra NHH har fulgt tre team hos en stor finansiell bedrift under koronapandemien. Oppgaven skal publiseres i februar.

Funnene viser at så lenge teamene jobbet tett og hadde hyppige møter, håndterte teamene overgangen til digitalt samarbeid bra. I perioder der det ble jobbet med rutinearbeid som krevde lite samarbeid, falt tryggheten og teamfølelsen i takt med den sosiale interaksjonen.

Svake relasjoner blant kollegaer kan også bli svekket på hjemmekontor ettersom det blir lettere å kun gjøre avklaringer med de man kjenner best og er mest trygg på.

Dette er Flyhns tips for å skape trygge team digitalt:

  • Noen liker skjerm, andre frykter det. Sørg for at alle er med på det som skjer og ikke ligger forlatt i et bortgjemt breakout-room på Zoom. (Med funksjonen «breakout rooms» kan møteleder dele møtet opp i mindre grupper.) Unngå «Hva! Vet du ikke hvordan du gjør det?»-holdninger.

  • Lag en teamkontrakt. La alle få være med å sette ord på hvordan de foretrekker å jobbe nå som rammevilkårene er endret. Eierskapsfølelse er avgjørende for effektivt samarbeid.

  • Kombiner fysiske og digitale møter, så langt det lar seg gjøre med hensyn til smittevern. Team som regelmessig møtes fysisk viser seg i større grad å opprettholde den psykologiske tryggheten gjennom perioder uten slike møtepunkt.

Powered by Labrador CMS