Ledelse

Når vi overvurderer hvor mye vi rekker å gjøre på jobb, risikerer vi å skuffe andre som er avhengige av det vi skal levere, overskride frister og ender opp med å bli slitne og uinspirerte, skriver Sabina Nawaz i Harvard Business Review.

Slik får du krysset av alt på to do-lista

Er du en tidsoptimist? Det er frustrerende å sitte igjen med masse ugjort på slutten av arbeidsdagen. Her er knepene for å planlegge mer realistisk.

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. I et forsøk på å være effektiv og få gjort mest mulig på jobb er det mange som skriver lange lister over gjøremål hver dag. Resultatet blir ofte at det står igjen mye på lista ved endt arbeidsdag.

Vi har lett for å overvurdere hvor raskt vi klarer å løse ulike oppgaver, skriver lederkonsulenten og skribenten Sabina Nawaz i Harvard Business Review. Men når vi driver den slags ønsketenkning, risikerer vi å skuffe andre som er avhengige av det vi skal levere, overskride frister og ender opp med å bli slitne og uinspirerte.

Hun peker på flere typer ønsketenkning vi ofte driver med når vi planlegger arbeidsdagene våre – og kommer med flere råd for hva du bør gjøre for å planlegge mer realistisk, slik at du kommer deg gjennom to do-lista hver dag.

1. «Det er bare litt mye akkurat nå»

Tidsoptimister tar på seg nye oppgaver selv om de allerede har for mye å gjøre, fordi de tenker at de sikkert kommer til å ha bedre tid fremover enn de har akkurat nå. For å unngå å gå i denne fella, ta en titt på hva du har brukt mest tid på det siste året. Hvor mye var planlagt og hvor mye dukket opp underveis? Det gir et mer realistisk bilde av hvordan dine framtidige arbeidsdager vil se ut og hva du har kapasitet til å ta på deg.

2. «Det kommer til å gå raskere neste gang»

Selv om erfaring gjør ting litt lettere, tar ting likevel gjerne lengre tid enn man tror. Bruk tidligere erfaring med samme oppgave heller til å lage et realistisk anslag for hvor lang tid det tar og ta høyde for at det oppstår uventede faktorer underveis.

3. «Det lønner seg alltid å ta på seg oppgaver»

Vårt ønske om å tilfredsstille andre er en stor hindring for å vurdere tidsbruk realistisk, skriver Nawaz. Det føles godt å få anerkjennelse fra sjefen eller kolleger for å være en person som melder seg frivillig når noe skal gjøres. Men tenk først gjennom om du faktisk har tiden det tar, og tenk igjennom hvor fornøyde de vil bli hvis du ender opp med å levere halvdårlig arbeid eller skaper forsinkelser fordi du ikke rekker fristen.

Powered by Labrador CMS