Ledelse

2 typer perfeksjonisme på jobben

Forskere har studert hvordan perfeksjonisme påvirker prestasjoner, stress og motivasjon.

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. Forskere fra Miami University, the University of Florida og Georgia Tech har i en meta-analyse sett på 95 tidligere studier av perfeksjonisme.

Noe av hensikten var å se hvordan perfeksjonisme påvirker organisasjoner.

Professor Laurens Steed fra Miami University sier til Huffington Post at resultatene viser at det finnes to typer perfeksjonister:

  • Perfeksjonister som søker eksepsjonelt gode resultater og som krever en overdrevent høy standard både av seg selv og andre.

  • Perfeksjonister som er opptatt av å unngå feil og nærmest «besatt» av bekymringer rundt og aversjoner mot å feile på sin vei fram mot å prestere på et svært høyt nivå.

Studien viser at utbrenthet, stress og engstelse var sterkt relatert til den perfeksjonismen som handler om å unngå feil.

Den andre formen for perfeksjonisme, som jager eksepsjonelt gode resultater, er mer knyttet til positive drivkrefter som motivasjon og engasjement.

Men – ingen av perfeksjonisme-typene ser ut til å føre til bedre jobbprestasjoner, ifølge studien.

Professor Steed sier til Huffington Post at resultatene fra studien deres peker i retning av at perfeksjonisme ikke er til hjelp på arbeidsplassen.

– Det å være svært perfeksjonistisk kan gi noen positive effekter, men disse fordelene kan bli utlignet av negative effekter. Det var ingen effekt på prestasjoner totalt sett.

Studien er publisert i Journal of Applied Psychology.

Powered by Labrador CMS