3 råd til mellomledere om å takle krysspress

Publisert: 20. september 2022 kl 08.37
Oppdatert: 20. september 2022 kl 08.37

­Lest om ledelse. Den danske organisasjonen Lederne skriver i en artikkel på sitt nettsted Lederstof.dk om det krysspresset mellomledere står i.

De beskriver en arbeidshverdag der det kan komme nye initiativer fra «oven» som plutselig kaster om på de planene mellomlederen allerede har lagt med stor møysommelighet.

Tenk deg for eksempel at du har satt teamet ditt i gang med et stort og strategisk viktig prosjekt.

Du har virkelig solgt det inn overfor medarbeiderne. Ressursfordeling og tidsfrister er på plass, og medarbeiderne er klare til å «gi jernet» for å løse oppgaven.

Det går som smurt, skriver Lederstof, helt til det kommer en forespørsel fra øverste etasje om å bruke kreftene på et nytt initiativ som toppledelsen nå plutselig brenner for …

Frustrerende?

Michael Uhrenholt, rådgiver hos Lederne, sier i artikkelen at du som mellomleder faktisk kan gjøre en hel del for å unngå at slike situasjoner oppstår.

Han mener det viktigste du kan gjøre, er å selv ta initiativ, sette i gang ting og konstant markedsføre dine og din avdelings tiltak og resultater oppover i bedriften.

Rådgiveren sammenligner det med å spille fotball:

«Hvis du bare forsvarer deg, spilles ballen mellom beina på deg på et tidspunkt. Du må også selv angripe.»

I artikkelen hos Ledestof.dk gir han råd om å overleve krysspresset man står i som mellomleder. Her er en kortversjonen av tre av dem:

3 råd til mellomledere

 • Vær en konstruktiv motspiller for din egen sjef
  Hvis du alltid bare sier «ja», tar du ikke det mellomlederansvaret du har for å gjøre ledelsen oppmerksom på små og store feil.
   
 • Sett foten ned av og til – men overvei konsekvensene
  Hvis du får en forespørsel eller ordre fra toppledelsen som du er dypt og inderlig uenig i, kan det være nødvendig å si klart og tydelig ifra. Selv om det i siste instans kan bety at du risikerer å miste jobben. Det er et spørsmål integritet og om å kunne se seg selv i speilet.
   
 • Markedsfør prosjektene og initiativene dine oppad
  Dette er en av dine viktigste oppgaver som mellomleder, mener Michael Uhrenholt. Som mellomleder skal du være initiativrik, ikke bare vente på at noen forteller deg hva du skal gjøre.

Kilde: Michael Uhrenholt, rådgiver hos den danske organisasjonen Lederne

Finn ledige stillinger på lederjobb.no