Ledelse

3 tips om hvordan du kan bli en bedre mentor

Publisert Sist oppdatert

­LEST OM LEDELSE. Er du formell veileder eller mentor for noen? Eller fungerer du som mentor på uformell basis?

Kellogg School of Management ved Northwestern University deler på hjemmesidene sine noen tips om hvordan du kan bli en bedre mentor.

Dette er overskriftene og en kort oppsummering, fritt oversatt:

  • Lær bort spesifikk fagkunnskap, men ikke stopp der
    En studie gjort av Kellogg-professor Brian Uzzi med flere viste at de mentorene innenfor forskning som i størst grad bidro til at «elevene» – eller adeptene, som de ofte kalles – gjorde suksess, selv var veldig flinke og suksessrike.

    Men - studien peker også i retning av at de elevene som gjorde det aller best, var de som på egenhånd tok veiledernes kunnskap i bruk også på nye fagfelt.

    Noe av nøkkelen var kunnskap ikke bare om faget, men om hvordan man jobber for å komme fram til kunnskapen. Ifølge innlegget hos Kellogg viser dette hvor viktig det er at elev og læremester også bruker tid på å jobbe seg gjennom problemer sammen.
  • La eleven «eie» relasjonen
    En god læremester er klar på at adepten skal ta styring på sin egen karriere. Dermed bør også eleven sette agendaen for møtene, skriver Kellogg og viser til Diane Brink; som jobber ved universitetet. Hun har også jobbet for IBM. Brink viser til at adepter som selv setter dagsorden unngår å bli trukket mellom karriereveier som de kanskje ikke er interessert i.

    Det tar også bort noe av presset fra mentoren om å opptre som «allvitende guru».

    Brink mener at rollen din som mentor er å guide og tilrettelegge for hvordan adepten løser problemer og håndterer muligheter. «Du stiller spørsmål og tilbyr en kontekst som kan gi større klarhet. Du skal ikke være en person som har alle svarene».
  • Ikke vær redd for tøffe samtaler
    Kellogg-professor Carter Cast minner i innlegget hos Kellogg om at gode ledere gjerne opptrer som mentorer. Ledere og mentorer jobber gjerne for å støtte medarbeidere i å utvikle talentene sine, men Cast er også opptatt av at det er viktig å gi negative tilbakemeldinger om forbedringspunkter når disse konstruktive og kan være til hjelp for folk fremtiden. Selv om folk gjør det bra i den rollen de er i nå.

    Dette kan imidlertid innebære at du bør ta noen tøffe, direkte samtaler, mener professoren.
Powered by Labrador CMS