Ledelse

4 forskjellige måter å lytte på

Hvis du er flink til å lyte, kan du unngå en del misforståelser og spare tid.

Publisert Sist oppdatert

­Lest om ledelse. Medarbeidere og andre kommer til deg, de spør og du forsøker å svare etter beste evne. Samtidig opplever du at du selv ikke får gjort alt du bør, fordi du så ofte blir avbrutt med spørsmål.

Lyder det kjent?

Det kan være fordi du bruker en rådgivende måte å lytte på, skriver danske Væksthus for ledelse – som jobber opp mot offentlig sektor i Danmark – på sin hjemmeside.

Den rådgivende måten å lytte kjennetegnes av at du lytter for å kunne komme med et raskt svar, uten for mye refleksjon.

Men det er andre lytteformer som bidra til å gjøre medarbeidere mer selvstendige.

I et intervju med konsulent og lederutvikler Mette Knippel, beskriver Væksthus for ledelse tre andre lytteformer som etter sigende skal kunne gjøre hverdagen bedre for alle.

Dette er en oppsummering av de fire lytteformene:

  • Du lytter for å gi råd
    Kjennetegnes ved kort spørsmål og kort svar. Lederen som svarer tar utgangspunkt i hva hen vet fra før, og spør ikke om hva som ligger bak spørsmålet. En effektiv lytteform ved enkle problemstillinger som krever raske svar her og nå. Ved mer kompliserte problemstillinger, bruk andre lytteformer, råder Keppel.
  • Du lytter for å hjelpe medarbeideren med å finne en løsning
    Lytt for å prøve å forstå hva medarbeideren lurer på. Hva handler problemet om? Hva handler det ikke om? Hvilke løsningsforslag har medarbeideren? Hva er forsøkt? Hva annet kan hen tenke seg å forsøke? Gjennom å fokusere på å avgrense problemet, hjelper du medarbeideren til å selv finne løsninger. Først med din hjelp, etter hvert mer selvstendig.
  • Du lytter for å finne en forklaring
    Brukes ved mer kompliserte problemstillinger. Keppel bruker hjemmetjenesten som eksempel og en medarbeider på dagvakt som er urolig for om en alarm til nattevakten ble håndtert rett. Her kan ikke lederen gi et raskt svar; det mangler opplysninger. Lytt og let etter forklaringer, men hold spørsmålet åpent mens saken undersøkes, råder konsulenten.
  • Du lytter for å finne bakenforliggende årsaker
    Lytt utforskende, åpent og sjenerøst. En krevende, men givende måte å lytte på, mener Keppel. For situasjonen med dagvakten som var misfornøyd med nattevakten, er metoden å stille utdypende spørsmål. Hvordan er samarbeidet dem imellom som sådan? Hvor er de enige, hvor er de uenige? Osv. Still spørsmål slik at dere begge kan få en forståelse av hva som skaper frustrasjon kontra overskudd og arbeidsglede. Ta stilling til hvilke verdier og forståelser vil du som leder vil støtte/prøve å endre.
Powered by Labrador CMS