Foto

Direktør ved Henie Onstad Kunstsenter Tone Hansen (52) overtar for Stein Olav Henrichsen som direktør for Munchmuseet i Oslo, melder Aftenposten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB POOL

Aftenposten: Tone Hansen blir ny direktør for Munchmuseet

Publisert: 12. mai 2022 kl 10.56
Oppdatert: 12. mai 2022 kl 11.00

­Avisen melder å få nyheten bekreftet fra sentrale kilder torsdag formiddag.

Hansen vant fram mot ti andre søkere i kampen om direktørstillingen. Blant dem var Kurator og leder for utstillingsprogram ved Munchmuseet, Lars Toft Eriksen, kunstnerisk direktør Trude Gomnæs Ugelstad ved Sørlandets Kunstmuseum og kunsthistoriker Ina Johannessen Dibley.

Nåværende direktør Henrichsen blir sittende som direktør fram til ut september i år. I løpet av sine tolv år i stillingen har han blant annet flyttet museet fra Tøyen til det nye gigantbygget i Bjørvika.

Han har ifølge Aftenposten også rukket å iverksette en omfattende omorganisering like før han går av, noe som har utløst bekymring fra rundt 90 ansatte. Direktøren forsvarte prosessen han har satt i gang, og pekte på at organisasjonen har gått fra å være et lite museum på Tøyen med tre skiftende utstillinger og 200.000 besøkende til et vesentlig større museum med et bredt tilbud til publikum.

Ifølge Dagsavisen har over 600.000 besøkt museet i løpet av de første seks månedene etter flyttingen.

– Samfunnet rundt oss er også i stor endring som påvirker museet. Det er derfor helt nødvendig å tilpasse organisasjonen, sa Henrichsen til Aftenposten.

 

Annonse

Munchmuseet:

 • Fire år før Edvard Munch døde den 23. januar 1944, hadde han testamentert alle sine etterlatte eiendeler til Oslo kommune. Gaven besto blant annet av mer av 28.000 kunstverk, i tillegg til tekster, brev, fotografier, verktøy og andre personlige eiendeler.

 • I 1946 ble det vedtatt at det skulle bygges et museum som omfattet Munchs kunst. Først i 1963 åpnet det sine dører i det historiske bygget på Tøyen, nøyaktig hundre år etter Munchs fødsel.

 • Debatten om å flytte Munchs samlinger til et nytt museum har pågått siden starten på 2000-tallet.

 • I 2008 ble et flertall i Oslo bystyre enig om å samlokalisere Munch-museet og Stenersen-samlingen i Bjørvika.

 • I 2009 vant det spanske arkitektkontoret Herreros Arquitectos konkurransen om nytt museum med sitt bygg Lambda, men protestene mot bygget var store.

 • I 2011 bestemte bystyret at Lambda skulle skrinlegges og at mulighetene for et nytt Munch-museum på Tøyen eller Tullinløkka skulle utredes.

 • I 2013 ble det borgerlige byrådet enige med SV om å bygge «Lambda» i Bjørvika mot en storstilt oppgradering av Tøyen.

 • Grunnsteinen ble lagt ned 14. oktober 2016.

 • Bygget skulle etter planen åpnes for publikum i 2020, men dette ble utsatt i flere omganger.

 • 22. oktober 2021 åpnet det nye Munchmuseet i Bjørvika. Bygget er på over 26.000 kvadratmeter, og over 200 av Munchs verker er utstilt fast. Det er elleve utstillingssaler med 4.500 kvadratmeter utstillingsareal. I tillegg er det restaurant, kafé, bar og butikk, konsertsaler, kino og utleielokaler.

 • 10. november 2021 kunngjorde Munch-direktør Stein Olav Henrichsen at han ville gå av i 2022. Han blir sittende ut september. Aftenposten melder at Tone Hansen (52) overtar.

 • Allerede i løpet av tre uker etter åpningen hadde 100.000 mennesker besøkt det nye museet. Dagsavisen skrev i slutten av april at rundt 600.000 hadde besøkt museet.

Finn ledige stillinger på lederjobb.no