Ledelse

­Bonusordninger som likestillingsbrems

Forskere har sett på virkningen av individuelle bonusordninger i frontfinans.

Publisert Sist oppdatert

Core – senter for likestillingsforskning har utarbeidet en rapport om kjønnslikestilling i finansbransjen sammen med Finansforbundet. Denne gangen har de dybdeintervjuet 33 personer tilknyttet frontfinans, det vil si folk som jobber med kapitalforvaltning, investorrelasjoner og investeringsbankområdet.

Forsker Sigtona Halrynjo sier til Dagens Næringsliv at finans er den bransjen i Norge hvor det er størst lønnsforskjeller mellom kvinner og menn, og at det er klart flest menn som innehar stillingene med høyest lønn og bonuser.

Forskeren mener også det er vanskelig å se for seg hvordan man skal få til store endringer på likestillingsområdet i finansbransjen så lenge individuelle bonusordninger opprettholdes.

Frontfinans kjennetegnes av lange arbeidsdager, uforutsigbar arbeidstid og en sterk konkurransekultur. Det er også konkurranse om bonuser, og de individuelle bonusene fører ifølge den nye rapporten til store forskjeller mellom kvinner og menn i bransjen.

– Når kvinner får barn må de i større grad gi fra seg ansvaret på jobb mens de er i permisjon, og når man gjør det, gir man også fra seg bonusmuligheter, sier Halrynjo i intervjuet.

Hvis bonus er en stor del av lønnen, får det store konsekvenser. Dette kan ifølge forskeren igjen gi sterke incentiver til å ta korte foreldrepermisjoner, noe det er lettere å gjøre for menn enn for kvinner.

Forskerne foreslår å organisere arbeid og ansvar mer kollektivt, slikt at kvinner og menn får mer like forutsetninger i arbeidet. Et annet mulig tiltak er å la bonuser utgjøre en mindre andel av total lønn.

Powered by Labrador CMS