Ledelse

Byrådet i Bergen kan gå av i løpet av dagen

Det foregår en intens møtevirksomhet blant partiene i Bergen fredag morgen, etter at det i går ble klart at det er flertall for mistillit mot byrådslederen.

Publisert Sist oppdatert

­Den politiske krisen i Bergen etter barnevernsbråket vil etter alt å dømme føre til at både byrådsleder Roger Valhammer (Ap) og byrådet går av i løpet av fredagen.

Torsdag kveld ble det klart at det er flertall for mistillit mot Valhammer etter at også Senterpartiet vil støtte mistillitsforslaget. Hele 37 av bystyrets 67 medlemmer vil stemme for forslaget. Mistillit mot byrådslederen vil føre til at hele byrådet må gå av, ifølge Bergens Tidende.

Formelt kan ikke mistillitsforslaget fremmes før neste bystyremøte, 26. oktober. Etter at forslaget er fremmet, skal det stemmes over nok en gang i påfølgende bystyremøte, en måned senere, men det er stor sannsynlighet for at Valhammer velger å trekke seg før den tid.

Da må ordfører Rune Bakervik (Ap) kartlegge et alternativ til det eksisterende byrådet, noe som kan bli vanskelig ettersom Høyre ikke har flertall.

Ifølge Bergensavisen åpner Rødt for et annet scenario. De er nemlig åpne for å kun erstatte byrådslederen.

– Vi ønsker ikke et Høyre-styrt byråd, situasjonen i bystyret nå er at det ikke er et flertall som vil støtte det. Ikke bare vil det være fornuftig, men også forsvarlig av Ap å skifte ut Valhammer, men fortsette som ledende byrådsparti, sier gruppeleder Mailiss Åkerblom i Rødt.

SV på sin side ønsker å kaste barnevernsbyråd Katrine Nødtvedt (MDG), men ikke Valhammer.

Bakgrunnen for mistilliten er Statsforvalterens kraftige kritikk mot det kommunale barnevernet etter flere alvorlige barnevernssaker den siste tiden.

Powered by Labrador CMS