Ledelse

–Alle faktorer som gjør at man ikke helt klarer å leve opp til de normer og krav som finnes på arbeidsplassen, kan utgjøre risikofaktorer for at man blir utsatt for utstøtning, sier forsker Stefan Blomberg.

Dårlig helse og dårlig sjef øker risikoen for å bli mobbet

Arbeidstakere med dårlig helse har dobbelt så stor risiko for å bli mobbet som andre arbeidstakere. Men en støttende sjef kan beskytte mot mobbing.

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. Tidligere forskning har vist at psykiske helseproblemer dobler risikoen for å bli utsatt for mobbing på jobben. Nå viser en ny studie at risikoen for å bli utsatt for mobbing er like stor for arbeidstakere med fysiske helseproblemer.

Studien bygger på data fra tusen statlig ansatte i Sverige og er gjennomført av forskere ved Arbets- och miljömedicin i Linköping. Studien er omtalt i tidsskriftet Du&Jobbet.

Overraskende

Den klare sammenhengen mellom fysiske helseproblemer og risiko for mobbing er overraskende, mener Stefan Blomberg. Han er en av forskerne bak studien.

– At den generelle helsen, altså både den psykiske og den fysiske helsen, påvirker faren for å bli utsatt, overrasket oss og er noe nytt som ikke har vært studert tidligere, sier han til Du&Jobbet.

En sjef er et forbilde som har mulighet til å påvirke normene.

Redusert risiko med støtte fra sjefen

Deltakerne i studien har svart på spørsmål om egen helse, om opplevelse av mobbing og om graden av støttende lederskap.

Svarene viser at risikoen for at ansatte med helseproblemer ble mobbet økte når støtten fra sjefen var lav. Sterk støtte fra sjefen reduserte risikoen.

– Hvordan sjefen agerte hadde enorm betydning, fastslår Blomberg.

Viktige egenskaper hos støttende sjefer er at de er empatiske og lyttende og gir hjelp når det trengs. Slike sjefer er også gode til å bygge tillit, ifølge studien.

Normer på arbeidsplassen

Forskere har gitt ulike mulige forklaringer på at personer med helseproblemer er mer utsatt for mobbing enn andre. Stefan Blomberg trekker fram gruppedynamikk som en faktor.

– Her kommer normer i sentrum. Å passe inn og være et typisk gruppemedlem er viktig. Jo mer typisk du er, desto mer tilhører du kjernen i gruppen. Jo mer du avviker fra det typiske gruppemedlemmet desto større risiko er det for å bli utstøtt, ettersom den som ikke passer inn i gruppen, dermed også truer den, sier han.

Blomberg påpeker også at det er mange normer på arbeidsplasser for hvordan man skal prestere og interagere.

– Alle faktorer som gjør at man ikke helt klarer å leve opp til de normer og krav som finnes på arbeidsplassen, kan utgjøre risikofaktorer for at man blir utsatt for utstøtning, sier han til Du&Jobbet

– En sjef er et forbilde som har mulighet til å påvirke normene, påpeker Blomberg.

Powered by Labrador CMS