Ledelse

Konsernsjef Kristin Skogen Lund ser ikke på seg selv som spesielt elitistisk.

Eliten som ikke vil være elite

− Jeg kommer fra en ganske jorda bakgrunn. Jeg har egentlig ikke makt, men fullmakt. Jeg har ikke makt utover de interessene jeg representerer.

Publisert Sist oppdatert

­Det sier Kristin Skogen Lund i en debatt i forbindelse med lanseringen av boken «Eliter i endring». Skogen Lund er konsernsjef i Norges største private mediekonsern Schibsted. Og en av de 1900 menneskene som ifølge «Eliter i endring» utgjør den norske eliten.

Hennes holdning er nokså typisk for den norske eliten. De ser ikke på seg selv som spesielt «elitistiske».

«Vanlige folk»

I «Eliter i endring» vises det til forskning som analyserer akkurat dette:

«… mange medlemmer av elitene i Norge avstår fra å markere seg selv gjennom ytre tegn på økonomisk eller kulturell overlegenhet. I en studie som sammenligner eliter i Norge og andre land, fant den franske statsviteren Jean-Pascal Daloz (2007) at mange elitepersoner i Norge oppviste det han beskrev som en «iøynefallende beskjedenhet». De forsøkte aktivt å fremstå som «vanlige folk» og var opptatt av å nedtone sin sosiale eller økonomiske status. Tilsvarende fant Ove Skarpenes (2007) at høyt utdannede personer i Norge var opptatt av ikke å skille seg ut fra folk flest.

«Jeg tror det er riktig at mange ikke opplever seg selv som eliter»

LES MER ELITER:

Særnorsk fenomen

Mari Teigen er en av forfatterne bak «Eliter i endring». Hun er forsker ved ISF og leder for CORE – Senter for likestillingsforskning. Foto Institutt for samfunnsforskning

Også førsteamanuensis ved Senter for profesjonsstudier på Oslo Met, Marte Mangset, har forsket på dette særnorske fenomenet.

I en kronikk i Aftenposten fra 2019 skriver hun at «norske eliter i mindre grad enn sine europeiske kolleger erkjenner at de har mer makt og privilegier enn folk flest». Hun viser til et eget forskningsprosjekt der hun intervjuet 81 byråkrater i lederstillinger i finans- og kulturdepartementene i Norge, Frankrike og Storbritannia: «Et klart mønster kom til uttrykk. Da jeg spurte «er du en del av eliten?», svarte de norske toppbyråkratene i stor grad ‘nei’. De franske og britiske svarte i langt større grad ‘ja, jeg er jo det’.

Mari Teigen er en av forskerne som har skrevet boken. Hun mener det er riktig at mange i den norske eliten ikke opplever seg selv som «elite».

− Jeg tror det er riktig at mange ikke opplever seg selv som eliter. Dette henger nok sammen med at elitestatus er gitt gjennom funksjon. Det er institusjonsbærene vi har studert.

− Men at man ikke erkjenner det selv, gir jo ikke alltid rett bilde. Mange sier de ikke har makt, men det har jo mange av dem like vel, sier Teigen.

Powered by Labrador CMS