Ledelse

Tom Karp er professor i ledelse ved Høyskolen Kristiania og underviser i ledelsesfag.

– En brutalt ærlig bok som viser frem mannlig sårbarhet

Professor i ledelse, Tom Karp, ved Høyskolen Kristiania anbefaler leserne å lese to bøker i påsken: Mitt Abruzzo og Lives of the Stoics: The Art of Living from Zeno.

Publisert Sist oppdatert

– Hvilken bok anbefaler du våre lesere å lese i påsken?

– Mitt Abruzzo av Per Petterson og Lives of the Stoics: The Art of Living from Zeno to Marcus Aurelius av Ryan Holiday.

Foto Mitt Abruzzo av Per Petterson. (Forlaget Oktober)

Hva handler boken om?

Mitt Abruzzo handler om forfatterens skrivesperre, noe som gjør at han begynner å føre dagbok for korona-vinteren 21 og frem til hans 69-års dag sommeren samme år. Det er en fin bok – en slags litterær selvbiografi pent blandet med litt selvterapi om å skrive, og leve, langsomt. Er vel egentlig et slags portrett av et nevrotisk kunstnersinn, men også en fortelling om livets sensommer og begynnende høst.

Hvorfor anbefaler du denne boken?

– Jeg anbefaler Mitt Abruzzo fordi Petterson forteller jækla godt. I tillegg er han brutalt ærlig og viser frem mannlig sårbarhet, usikkerhet, små tanker de fleste har, men også vilje, energi og kraft.

Foto Mitt Abruzzo av Per Petterson.

– Nå er jeg noe over middels opptatt av stoikere, men «Lives of the Stoics» er spennende lesning for ledere tenker jeg. En fellesnevner ved stoisk filosofi og stoikerne som omtales i boka er en søken etter å komme til bunns i hvor uroen i mennesket kommer fra, og hjelpe til med å fjerne noe av den uroen. Det er særlig relevant i en urolig og uforutsigbar tid.

– Filosofien har fått en overraskende renessanse, ikke minst i USA. Gründere, profilerte podcast-verter, fotballigaen NFL, samt det amerikanske forsvaret, leser om gamle stoikere og praktiserer hverdagsfilosofi. Men Stoisisme er ikke enda en «life hack» som kan gjøres om til en enkelt metode for å håndtere et krevende påkoblet 24/7 liv hvor alt handler om å utnytte muligheter, og maksimere egen karriere og vinning.

– Som annen hellenistisk filosofi er stoisismen en dydsetikk, som sier at veien til et lykkelig liv går via å bli et godt og rettferdig menneske. Stoisismen sikter mot sinnsro og det er jaggu ikke lett med mye ytre støy.

– Men en særlig relevant læring er å innse begrensingene for kontroll. Ifølge stoisk filosofi er det eneste man i ytterste konsekvens kan styre er ens eget sinn og egen innsats. Målet blir derfor å akseptere alt som er utenfor ens kontroll. Et krevende budskap, men relevant for ledere i turbulente tider.

Hva lærte du/ble fanget av da du leste denne boken selv?

– Jeg lærte ikke noe av Mitt Abruzzo, det ville jeg heller ikke. Boka ga meg i stedet noe å tenke på: Som handler om levd liv, men også uoppdagede muligheter. Det kan jo også være noe for ledere og Dagens Perspektivs lesere å reflektere over. Funker ikke det så les heller min siste bok «Å lede i usikkerhet» - en litt halvkjedelig men utfordrende fagbok jeg stadig er usikker på om jeg er fornøyd med og om den vil fenge lesere.

Powered by Labrador CMS