Ledelse

Hva betyr det for karrieren til medarbeiderne dine når du som er leder slutter?

I et stort amerikansk selskap har forskere gjort tre interessante funn.

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. Hva skjer med medarbeiderne når lederen deres slutter? Påvirkes karrieren deres?

Ifølge en studie gjort i et stort amerikansk selskap som leverer helsetjenester og -produkter er svaret ja.

Forskere har analysert seg gjennom åtte år med lønns- og karrieredata fra selskapet, og gjør tre interessante funn.

Funn 1: Mindre lønnsøkning. Det første funnet forskerne gjør, er at medarbeiderne fikk mindre lønnsøkning og lavere bonuser etter at de hadde fått en ny sjef.

Dette hang imidlertid sammen med hvor lenge de hadde hatt den forrige lederen sin som sjef. Hvis det var en relativt ny leder som sluttet, hadde det lite å si.

Men hvis det var en leder de hadde jobbet med i mange år, hadde lederbyttet en negativ effekt på lønnsutviklingen.

Matthew Bidwell, professor i ledelse ved Wharton University of Pennsynvania, er en av akademikerne som har studert effekten av lederavganger.

Sammen med JR Keller, professor i HR ved Cornell University og Minseo Baed, doktorgradsstudent ved Wharton har han skrevet en artikkel om funnene i Organzational Science.

Bidwell sier i et intervju på hjemmesiden til Wharton at de tror at forklaringen den negative lønnsutviklingen er enkel:

Jo lenger en medarbeider jobber med en leder, jo bedre kjent blir dere. Medarbeideren forstår hva lederen trenger og ønsker. Dere jobber godt sammen.

Lederen kjenner på sin side medarbeideren godt, stoler på vedkommende og ønsker å belønne ham eller henne godt.

Når lederen slutter og det kommer inn en ny leder, rykker medarbeideren dermed på en måte «tilbake til start». Medarbeideren må bygge en ny relasjon til en ny leder. Dette leder inn mot neste funn:

Funn 2: Ansatte vurderer nye muligheter. Forskerne finner at medarbeidere som har jobbet lenge for en leder de har et godt forhold til, blir mer tilbøyelige til å selv se seg om etter nye muligheter.

At sjefen slutter kan være den dytten som skal til for å se seg om etter noe bedre. Så kan man lure på om medarbeiderne vil prestere bedre eller dårligere under en ny sjef.

Men ifølge denne studien har det lite å si.

Funn 3: Lite å si for prestasjonene. Hvor godt medarbeiderne presterte under den forrige sjefen hadde lite å si for hvor godt de presterte under den nye lederen, viser denne studien.

Hvis medarbeideren allerede presterte godt, lå det med andre ord ingen stor trussel i å det å få en ny sjef.

Studien er gjort i bare én organisasjon. Om funnene er representative vites ikke, men Bidwell sier på hjemmesiden til Wharton at han tror at de fleste av funnene vil være det.

Bidwell uttaler at en av lærdommene fra studien er at det tar tid å bli kjent med folk og at relasjonen til ansatte vokser over tid.

For organisasjoner mener han det er grunn til å stille spørsmål ved hvor ofte man ønsker å flytte på ledere.

Dette er prosesser som ikke bare påvirker de lederne det gjelder, men også organisasjonen og de medarbeiderne det gjelder.

Bidwell tror at medarbeidergruppene er mer tilfredse når du har mer stabile ledere.

Han legger til at de fra andre studier vet at når ledere slutter, så øker sannsynligheten for at flere at medarbeidere slutter.

I andre selskaper er det også gjort funn som viser at jo oftere selskapene omorganiserer, jo mer sannsynlig er det at ansatte finner seg noe annet å gjøre.

Funnene fra studien til Bidwell, Keller og Baed er publisert i artikkelen «My Manager Moved! Manager Mobility and Subordinates’ Career Outcomes» i Organizational Science.

Powered by Labrador CMS