Ledelse

Satsing på bærekraft vil gi flere konkurransefortrinn og muligheter framover, mener Jan Erik Kjerpeseth i Sparebanken Vest.

– Finanssektoren er den viktigste mekanismen for å gjennomføre det grønne skiftet

Publisert Sist oppdatert

– Vi nærmer oss to år med pandemi. Det har medført en del endringer som blir varige. Jeg håper og tror vi ser en normalisering i 2022, etter hvert som pandemien forhåpentligvis avtar, sier konsernsjefen i Sparebanken Vest; Jan Erik Kjerpeseth.

– Vi tar med oss de positive sidene med økt digital samhandling, fleksibilitet og redusert reiseaktivitet, samtidig tror jeg vi som medarbeidere og bedrift i økende grad vil oppleve viktigheten av å møtes og jobbe sammen.

– Vi vil fortsette å alternere mellom å arbeide hjemmefra og å være på kontoret, men å være på kontoret og jobbe sammen er viktig for trivsel, kulturbygging og resultatoppnåelse.

Grønt skifte

Veien mot et grønt skifte vil prege bank- og finanssektoren sterkt i året som kommer, ifølge Kjerpeseth, som mener at finanssektoren vil være den viktigste mekanismen for å kunne gjennomføre det grønne skiftet i tråd med norske og internasjonale ambisjoner og forpliktelser.

– Bærekraftskravene til norske banker og finansinstitusjoner har de seneste årene kommet raskere og raskere, påpeker banksjefen.

– EUs taksonomi utvikles svært raskt, og rapporteringskrav til finanssektoren som ble vedtatt i Stortinget rett før jul viser hvor fort dette går. Sparebanken Vest er langt fremme innen bærekraft både nasjonalt og internasjonalt, og med en relativt store andel små- og mellomstore virksomheter i porteføljen skal vi vise lederskap og være gode rådgivere i den omstillingen.

– Hva vil bli din største utfordring i din rolle som leder i 2022?

– Vi er og skal fortsatt være en av Norges ledende banker, målt etter blant annet egenkapitalavkastning, og for at vi skal videreføre posisjonen vi har hatt de seneste årene er det aller viktigste at vi tiltrekker oss de skarpeste hodene.

– Kampen er knallhard. Vi fikk topplassering i en kåring av de mest attraktive arbeidsplassene i Bergen for teknologer i 2021. Den ledertrøyen må vi kjempe hardt for å holde på; det er et viktig og hårete mål for oss.

Utsikter for 2022

Hvilke trender i arbeidslivet vil prege ulike bransjer og sektorer i Norge i 2022?

Hvor viktig blir koronan også det kommende året? Og hvilke enkelthendelser vil bety mest for norsk arbeids- og næringsliv i det som i Kina er kalt Tigerens år?

I en artikkelserie denne uken vil representanter for ulike bransjer og virksomheter dele sine bekymringer og håp for 2022 her Dagens Perspektiv.

Det aller viktigste er at vi tiltrekker oss de skarpeste hodene

Digitalisering

– Hva ser du på som de største truslene for deg og din virksomhet?

– Digitalisering vil fortsette å prege norsk finansnæring og utfordre oss som bransje. Norske banker har et betydelig etterslep innenfor digitalisering, og vi utfordres av både internasjonale banker og teknologiselskaper.

– I Sparebanken Vest har vi over flere år investert betydelig innenfor digitalisering. Vi var blant annet den første norske banken som gikk mot strømmen og bygget opp et eget virksomhetsnært, in-house utviklingsmiljø. Siden 2016 har vi hatt Norges høyest rangerte mobilbank i google play/appstore, og vi etablerte det første rene norske mobilbankkonseptet Bulder Bank. Etter under to år i markedet har vi gått fra null til tett opp mot 20 milliarder i utlån til nærmere 21.000 kunder. Disse to eksemplene viser oppsiden som ligger innen digitalisering, samtidig som det er en trussel vi må være oss veldig bevisst.

– Hvilke nye muligheter ser du for deg for deg og din virksomhet?

– Vi har satt oss mål om netto null utslipp innen 2040, og i 2021 fikk vi som første norske bank og én av kun ni i verden øverste bærekraftsrangering av analyseselskapet MSCI.

– Basert på den posisjonen vi over tid har bygget opp, har vi både hentet gunstig finansiering og tiltrukket oss flere bedriftskunder som ser viktigheten av å ha en bank som både har kompetanse og er ledende innen bærekraft. Dette arbeidet fortsetter med uforminsket styrke, og det vil gi oss flere konkurransefortrinn og muligheter fremover.

– Må øke tempoet

– Hvis du kunne bestemme, hva er det viktigste politiske grepet regjering/storting bør ta i sin arbeidslivs/næringslivspolitikk i 2022?

– Innen næringspolitikken må vi øke tempoet i det grønne skiftet. Nærmere halvparten av norsk eksport er petroleumsbasert, og drevet av noen få større og mellomstore bedrifter. Det må erstattes av en langt bredere base av norsk næringsliv og bransjer, sier Jan Erik Kjerpeseth.

– I tillegg til å få frem nye næringer må vi øke satsningen på grønne industrier som havvind, prosess, maritim klynge, og fiskeri og oppdrett.

Innen arbeidslivspolitikken er Kjerpeseth opptatt av at vi klarer å holde ledigheten lav, særlig blant unge.

– Vi har ikke råd til at så mange som i dag står utenfor arbeidslivet, og vi må gjøre mer for å redusere frafallet i utdanning.

– Og til slutt så mener jeg at regjeringen virkelig bommer når de skroter spareordningen for rabatterte aksjer for ansatte. Medeierskap i egen bedrift er både motiverende for den enkelte, og bidrar til å redusere ulikheten i samfunnet.

Powered by Labrador CMS