Ledelse

Jan Christian Vestre kan være en framtidig lederkandidat i Ap

Vestre er fortsatt et godt kort for regjeringen, selv etter at hvetebrødsdagene som ny statsråd nå er over. Han har hatt noen krevende saker, men er fagsterk og ikke polariserende.

Publisert Sist oppdatert

­Det mener statsviter og førsteamanuensis Svein Tuastad ved Universitetet i Stavanger.

− Næringspolitikk er ikke bredt nok til å gi mange velgere, men er likevel nyttig som del av helhetsbilde. Det er også viktig for lilla velgerne mellom Ap og Høyre.

Trenger mer bredde

Foto Svein Tuastad er statsviter og valgforsker ved Universitetet i Stavanger (Foto: Henrik Moksnes)

− Er han er lederkandidat for Ap?

− Ja, kanskje på sikt. Men Vestre må markere seg breiere og trenger mer tid hvis han skal bli partileder, sier Tuastad, og forklarer dette slik:

− Det å ha en fremtredende politiker i Ap med sitt fremste varemerke som næringslivsmann, er paradoksalt nok bra for Ap, men ikke nødvendigvis så bra for den politikeren det gjelder hvis han eller hun aspirerer som lederkandidat.

− Ap trenger kompetanse på feltet for å få til god politikk og for å være troverdige på et felt Høyre er sterke på. Samtidig er næringslivsprofil noe annet enn «vanlige folk-profil». Arbeiderpartiet er mer avhengig av politikere med «vanlige folk-profil» enn de med en utpreget næringslivsprofil, slik Vestre foreløpig har.

− En toppolitiker i Ap må «kunne næringsliv» men må alltid være talsperson for «folka på gølvet».

Vestre må markere seg breiere og trenger mer tid hvis han skal bli partileder

Utøya-generasjonen

Dersom Vestre skal være en framtidig lederkandidat, må han altså skaffe seg erfaring fra andre politiske saksområder, mener statsviteren.

− Han er mer Tony Blair og Emmanuel Macron-aktig enn han er en Torbjørn Berntsen-type. Husk at Jonas Gahr Støre brukte mange år og mange runder i partiorganisasjonen for å bli «lært opp» som Ap-leder. Men han ble, og blir til en viss grad fortsatt, likevel busk-snakket ned for å være «for rik».

− Derfor trenger Vestre mer fartstid og mer «fordelingspolitisk troverdighet» for å bli lederemne, mener Tuastad, som likevel ser Vestre som en framtidig partilederkandidat:

− Det som kan tale for ham, er at det i Ap nå er så tynt i rekkene med mulige lederkandidater. Dessuten har han en undervurdert egenskap: Han mener noe, og han ser ut til å stå for det han mener, uten å virke så taktisk. Jeg tror også han har større velgerappell enn flere av de andre mulige kandidatene som fort blir oppfattet som internt framavla partibroilere, sier Svein Tuastad.

− Husk at han er en Utøya-overlevende. Så dersom Jan Christian Vestre får lov til å skaffe seg en noe bredere politisk ballast, skal du ikke se bort ifra at han kan være en framtidig partileder. Så pass bra er han.

Les mer om hvordan Jan Christian Vestres innsats som næringsminister blir vurdert:

«Bra CV»

Jan Christian Vestre har nærmest en perfekt CV for en lang politisk karriere I Arbeiderpartiet:

  • Han er ung, kun 35 år, han kommer ikke fra Oslo, men fra Haugesund, og han har erfaring fra «det ekte arbeidslivet» gjennom sin rolle som daglig leder i møbelprodusenten Vestre frem til utnevnelsen som næringsminister i Jonas Gahr Støres regjering i oktober 2021. Det eneste han mangler er kanskje erfaring fra en jobb der man blir litt mer møkkete på henda.

  • Det hender noen mener Jan Christian Vestre ikke har «politisk erfaring». Vel, det er feil. Han har ikke vært stortingsrepresentant eller statsråd før, men han har frekventert både Stortinget og departementet i tidligere roller. Vestre var nemlig politisk rådgiver for tidligere nærings- og handelsminister Trond Giske i 2013 og politisk rådgiver for Arbeiderpartiets representanter i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget fra 2010 til 2012.
  • Han har også gått skolen i AUF, der han blant annet har sittet i sentralstyret. Jan Christian Vestre er fra den såkalte «Utøya-generasjonen». Han overlevde terrorangrepet der i 2011 og var også sentral i gjenoppbyggingen som «styreleder for gjenreisningen av Utøya».

  • Vestre er utdannet jurist fra Universitetet i Oslo. Og at hans masteroppgave handlet om regjeringens eierskapsutøvelse mellom aksjelovgivningen og Stortingets kontroll- og instruksjonsmyndighet, er jo heller ikke dumt å ha på CV-en som næringsminister.

Powered by Labrador CMS