Foto

2,4 prosent opplever mobbing fra kollegaer, 1,9 prosent opplever mobbing fra leder, og noen opplever mobbing fra både kollegaer og leder. Foto: Wavebreakmedia/iStock

­Slik kan ledere motvirke mobbing på arbeidsplassen

Publisert: 27. september 2022 kl 08.56
Oppdatert: 27. september 2022 kl 09.11

Lest om ledelse. I en fersk Stami-studie har forskerne sett på hvordan et sterkt klima for konflikthåndtering kan motvirke eskaleringen av mobbing på arbeidsplassen over tid. Totalt 1197 respondenter deltatt i studien.

3,5 prosent av alle ansatte, om lag 89.000 personer, rapporterer at de minst én gang i måneden blir utsatt for mobbing på arbeidsplassen, ifølge Faktabok for arbeidsmiljø og helse 2021.

2,4 prosent opplever mobbing fra kollegaer, 1,9 prosent opplever mobbing fra leder, og noen opplever mobbing fra både kollegaer og leder.

Serviceyrker, byggearbeid og barnehage har høyest prosentandel ansatte som oppgir at de opplever mobbing på arbeidsplassen.

Involver ansatte

− Fra vår studie ser det derfor ut til å være mulig å skape et mobbesikkert miljø ved å fokusere på en faktor som kan kontrolleres av topp- og mellomledelsen, sier Morten Birkeland Nielsen i en pressemelding. Han er psykologiprofessor, forsker ved STAMI og bidragsyter i studien.

For å bygge et godt konflikthåndteringsklima mener han det er avgjørende at ledelsen i en organisasjon:

Saken fortsetter under annonsen
  • Viser støtte og engasjement gjennom involvering og at de innfører tiltak for å rette opp problemer som kan ha en negativ effekt på mellommenneskelige relasjoner og konflikt.

  • Kommuniserer med ansatte om problemer som kan påvirke sikkerheten på arbeidsplassen.

  • Involverer og konsulterer ansatte, verneombud, tillitsvalgte og fagforeninger i prosessen med å sikre god arbeidshelse.

− Videre må informasjon om disse prosedyrene gis til ansatte sammen med forsikringer om at organisasjonen faktisk vil være pålitelig, rettferdig og konsekvent i slike situasjoner. Å utvikle disse prosedyrene i samarbeid med HMS-ansvarlige og spesielt ansattes representanter vil mest sannsynlig også være fordelaktig, sier han.