Ledelse

Næringsminister Jan Christian Vestre: Skyhøye forventninger han snart må lande

For Vestre og regjeringen er det industrien som dominerer, men størstedelen av norsk næringsliv driver tjenester, påpeker professor. Andre statsråder og departementer kan bremse næringsministerens ambisjoner, mener næringslivsleder.

Publisert Sist oppdatert

­Tor Wallin Andreassen er professor i innovasjon og tilknyttet forskningssenteret for digitale innovasjoner for bærekraftig vekst ved Norges Handelshøyskole.

Han mener at regjeringen og næringsminister Jan Christian Vestre i større grad må ta innover seg implikasjonene av at Norge er en tjenesteøkonomi, og at en eksportvekst-strategi må ha dette som bakteppe.

Foto Tor W. Andreassen er professor i innovasjon ved Norges Handelshøyskole. (Foto: NHH)

– Men regjeringen snakker 90 prosent av tiden om industri når de snakker om næringspolitikk, og havvind er det nye store. Industrilogikken som premiss for verdiskaping gjennomsyrer Hurdal-plattformen. Blant annet ser vi dette i ønsket om å utvikle batterifabrikker i Norge fordi vi har billigere strøm, eller i ønsket om å lage havvmøller ute i sjøen, sier NHH-professoren, som synes det er utfordrende at regjeringen snakker så mye om industri.

– 80 prosent av dagens bruttonasjonalprodukt kommer fra tjenester og bare 10 prosent fra industrien. Innen 2060 vil tjenesteandelen utgjøre 90 prosent, ifølge perspektivmeldingen.

Han befinner seg i et politisk landskap der den industrielle tenkningen dominerer

Båndene til LO

Andreassen tror at båndene til LO er en av grunnene til at regjeringen «tviholder på industrilogikken». Skal regjeringen nå målet om å øke eksporten utenom olje og gass med 50 prosent innen 2030 og kutte klimagassutslipp med 55 prosent innen samme år, må man tenke eksport av kunnskapsbaserte digitale tjenester; inkludert kunnskap om produksjon av generiske varer som olje, gass og havbruk, mener professoren.

– Jeg sier ikke at Vestre ikke forstår betydningen av tjenesteytende sektor, men han befinner seg i et politisk landskap der den industrielle tenkningen dominerer. En forskjell er imidlertid at tjenester lett kan skaleres og produseres igjen og igjen, uten at man trekker på ikke-fornybare ressurser som olje eller gass, legger han til.

Olje og gass dominerer norsk eksport- Professoren påpeker at Norge i stor grad er «volumtilpassere», og mener at kompetanse om hvordan man skaper nye markeder, bygger merkenavn og setter en pris, er en lite diskutert problemstilling i Norge.

– I en liten åpen økonomi som Norge har for mye teknologisatsingen vært begrunnet med kostnadskutt, istedenfor muligheten til å skape verdier og inntekter. Vi må tenke mer nedstrøms; mot kundene – noe en digital økonomi åpner opp for. Vi må lære mer og kunne mer om kundenes kunder.

LES MER:

– Upolert politiker

Som leder- og politikertype har Andreassen sansen for Vestre.

– Jeg synes han er et friskt pust; en upolert politiker. Han har sier ja og nei og gir klare meldinger. Vestre er dessuten veldig aktiv. Han er mye ute og snakker med folk og kommuniserer veldig tydelig hva han vil. Statsråden holder et høyt tempo og det er vanskelig å ikke like ham, sier NHH-professoren, som særlig fremhever Vestres satsing på eksport.

– Hvilke svakheter ser du hos Vestre som ledertype og statsråd?

– Det eneste måtte være at han er ung, og ikke har like lang politikererfaring som mange av de andre. Men jeg tror at som omstillingsagent kan det gjøre at han er friere for gamle bånd, sier Andreassen, som også mener at det er positivt at Vestre selv har erfaring med å jobbe med verdiskaping på virksomhetsplan.

Krisene og valget

– Hva tror du Vestre kan få til som næringsminister?

– Jeg tror det er avhengig av hvor lenge han selv og regjeringen blir sittende. Men arbeidet med å øke eksport av andre ting enn olje og gass, hvor mitt innspill er at de også må tenke tjenester, tror jeg vil bli stående. Det er en spennende satsing.

– Hva er de største truslene Vestre står overfor, slik du ser det?

– Krisene; i energimarkedet og i Europa. Om knappe tre år er det stortingsvalg, som Høyre kan komme til å vinne. Han og regjeringen har to og et halvt år på seg til å overbevise.

− Trenger å være en sterk talsmann internt i regjeringen

Foto Marit Warncke er administrerende direktør i Bergens Næringsråd. (Foto: BN)

Marit Warncke er administerende direktør i Bergen Næringsråd, og representerer over 3000 bedrifter i Bergens-området. Hun omtaler Jan Christian Vestre som en «sympatisk, lyttende og aktiv statsråd».

− Han har vært i Bergen flere ganger, og har jo en masse positive ambisjoner. Særlig den store havvindsatsinger har vi store forventninger til, sier Warncke til Dagens Perspektiv.

− Men nå må han begynne å levere, legger hun til. – Det haster med å komme i gang med den grønne omstillingen. Hvis ikke risikerer vi at norsk næringsliv blir hengende etter.

At Jan Christian Vestre også er opptatt av å få fart på eksporten, ser Warncke positivt på. Den forrige regjeringen etablerte et eksportstrategiråd i Ålesund, som møtte en del kritikk fordi deres rolle og mandat var noe uklart. Dette har Vestre nå lagt ned, og istedenfor opprettet et nytt råd i Oslo, Nasjonalt Eksportråd, og beholdt samme folkene i styret.

− At han flytter alle folkene til Oslo sender et dårlig signal. Det er flott at han vil øke eksporten, men det krever jo at myndighetene har nærhet til de næringene det gjelder. Energiselskapene, skipsverftene, shipping- og sjømat-aktørene, de holder jo til på Vestlandet nesten alle sammen, og her kommer også størstedelen av norsk eksport fra. Nå opprettes det noen få stillinger på Vestlandet, i Ålesund og Stavanger. Hvis det ikke også følger beslutningsmandat for investeringer med stillingene, har det liten nytte.

Den store testen for Jan Christian Vestre er jo hvordan hans visjoner og ambisjoner utspiller seg i praktisk politikk

 

Risikerer å bli bremset av andre

For Marit Warncke er det imidlertid ikke bare Næringsdepartementet og statsråd Vestre som har betydning for næringspolitikken. Derfor er hun en smule bekymret for at politikk fra andre statsråder og departementer skal bremse Jan Christian Vestres store ambisjoner.

− På Vestlandet trenger vi kraft. Overføringskapasiteten er elendig og prisene skyhøye. Videre skriker både vi og resten av landet etter arbeidskraft. Og når regjeringen nå vil stramme inn mulighetene for innleie av midlertidig arbeidskraft, så setter det store byggeprosjekter i fare. Økte kraft- og råvarepriser kommer så på toppen av dette. I tillegg har regjeringen signalisert at flere av de store samferdselsprosjektene som er planlagt i årene som kommer vil reduseres i omfang. På Vestlandet er vi avhengige av bedre veier og infrastruktur, og derfor er også det noe som bekymrer, sier Marit Warncke, som håper Jan Christian Vestre kan være en sterk stemme for næringslivet også innad i egen regjering.

− Jeg håper Vestre tar på seg rollen som en sterk talsperson for næringslivet inn mot de andre i regjeringen. Det trengs, sier næringsrådsdirektøren i Bergen.

− Den store testen for Jan Christian Vestre er jo hvordan hans visjoner og ambisjoner utspiller seg i praktisk politikk, mener Marit Warncke.

Powered by Labrador CMS