Ledelse

Organisasjonspsykolog synes ikke vi skal være så redde for vennskap på tvers av hierarkiene

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. Mange advarer mot nære vennskap mellom leder og medarbeidere, men organisasjonspsykolog og høyskolelektor på BI Steinar Bjartveit sier til Dagens Næringsliv at han ikke er så redd for vennskap.

– Det de nære, dype vennskapene som gjør deg «dugendes» som menneske, vi trenger vennskap for å utvikle oss som mennesker. Og ledere er ikke ferdig utviklet, sier han til avisen.

Han legger imidlertid til at slike vennskap har noen problematiske sider.

For det første kan det oppstå sladder og mistanker om at den som er venn med sjefen oppnår noen ekstra fordeler.

For det andre kan vennskapet danne grunnlag for maktmisbruk. Siden vennskap representerer gjensidig avhengighet, kan det hende at den ene, ansatt eller leder, legger press på den andre.

Bjartveit kan se det rasjonelle i å droppe venner på jobb når man blir leder, men viser til at ingen er perfekte ledere og stiller spørsmål ved om det har noe for seg.

– Hvis et menneske dropper venner for å være leder, så mener jeg du står i fare for å få en kald maskin på toppen uten en eneste relasjon nedover i organisasjonen.

– Det tror jeg er likeså farlig. Å være en leder betinger at du har følgere. Har du ikke det, er du ikke en leder, sier Bjartveit til Dagens Næringsliv.

Powered by Labrador CMS