Ledelse

Sivilingeniør Astrid Rokne (30) har jobbet sammen med erfarne seniorer på Bybanen-prosjektet til Sweco som spilte henne god og ga henne mot til å ta ansvar.

Råd til unge ledere: – Hopp ut i det

Astrid Greve Rokne (30) har gått fra prosjektledelse til å bli leder med personalansvar. Hennes tips til unge ledere, er: – Si ja når du blir spurt om å gjøre ting.

Publisert Sist oppdatert

– Sier du ja, øker sjansen for at de spør deg også når det kommer spennende muligheter ved en senere anledning, sier Astrid Greve Rokne, som begynte i Sweco i Bergen som nyutdannet 25-åring i 2017.

Hun er utdannet sivilingeniør innenfor bru, vei og store samferdselskonstruksjoner, og ble kastet rett inn i Bybanen-prosjektet. Først som prosjektmedarbeider, deretter i roller med mer lederansvar og til slutt ble hun prosjekteringsgruppeleder.

Bybanens linje 2 åpnet den 21. november, og Rokne er nå i gang i en ny lederjobb i Sweco. Nå som gruppeleder med personalansvar for 14 broingeniører i Bergen.

Reidar Myrvang i Lederrådgivning AS har kurset unge ledere. Foto Privat

– Det at Bybanen-prosjektet var stort, komplekst og involverte over tusen mennesker bidro til at jeg fikk utvikle meg raskt. Jeg ble kjent med mange og lærte mye. Jeg jobbet sammen med erfarne seniorer som spilte meg god og ga meg mot til å våge å ta ansvar, sier Rokne.

Nederst i denne artikkelen finner du flere gode råd til unge ledere, fra både lederrådgiver Reidar Myrvang i Lederrådgivning AS og fra leder Astrid Greve Rokne.

Budsjetter, strategi og personalansvar

– Hva er det viktig for deg som leder for andre?

– Jeg har er opptatt av kommunikasjon og av å være tydelig i rollen. Selv om du har ting klart for deg i ditt eget hode, så er det ikke sikkert at det er like klart for andre hva du mener. Det også er også viktig å avklare forventninger til måter å jobbe på, og at medarbeiderne får avklart hva de kan forvente av meg som leder, sier Rokne.

Det mest utfordrende med den nye lederjobben så langt, er ifølge Rokne budsjettering og strategi. Hun har ansvar for at alle har et arbeid å gå til hver dag, og skal også bidra til at de trives.

– En av utfordringene med selve personalansvaret, er å vite hvordan medarbeiderne har det. De kan for eksempel ha for mye å gjøre, og være slitne. Hvordan håndterer jeg det på en måte som ivaretar både kundens og medarbeiderens interesser?

Det Rokne liker best med lederrollen, er å få være med på å bygge opp som stort fagmiljø med sterk kompetanse. Hun sier også at hun liker teamfølelsen.

– Å se andre få til store brokonstruksjoner, gjør meg glad og stolt over det de gjør.

– Ikke sett i gang for mye på en gang

Reidar Myrvang i Lederrådgivning AS har kurset unge ledere for blant annet Lederne, Advokatforeningen og Nito. En utfordring som av og til går igjen hos unge ledere, er at de har det travelt – og får lide for det i ettertid, forteller han. Når mye skal gjennomføres på kort tid, får de ofte ikke med seg dem de leder på endringene eller gjennomføring av ulike tiltak.

– Risikoen er at de endre bare for endringens skyld. Jeg pleier å anbefale å bruke tid på å bli kjent med bedrift, mennesker og kultur før man foretar seg for mye, sier Myrvang.

Rokne kjenner seg igjen i at det er fristende å sette i gang mye, men sier at hennes fordel er at hun kjente selskapet godt fra før. Hun har tro på å være realistisk og bygge stein på stein. Tenke igjennom: Hva er viktig dette halvåret? Hvordan kan vi få det til? Hvem må vi ha med for å få det til?

Lederrådgiverens råd

Dagens Perspektiv har bedt Reidar Myrvang om gi noen råd til unge ledere (listen med råd nedenfor). Noe av det viktigste, er forventningsavklaring, mener han. Avklar hva sjefen og medarbeiderne forventer av deg, og hva du kan forvente av dem. For å finne svar, er tipset å lytte, stille åpne spørsmål og invitere til en-til-en-samtaler.

Han understreker også betydningen av å skaffe seg informasjon om selve lederrollen før man begynner. Overtar du lederjobben etter en annen leder som sluttet? Hvorfor sluttet i så fall vedkommende?

– Er det forventninger knyttet til stillingen som ikke er realistiske? Har forrige leder forsøkt, uten å lykkes? Det er stor forskjell på å gå inn i en slik rolle og det å skulle videreføre noe som har fungert godt fra før.

Andre konkrete råd, er å lage en oppstartsplan, reflektere over lederrollen og å tenke igjennom hva man har gjort i løpet av en uke. Hva gikk bra? Hva gikk ikke så bra? Hva har man lært som man kan ta videre med seg i rollen som leder?

– Det er også et poeng at å passe på at man ikke drukner i oppgaver og møter som ikke er relevante for stillingen. For mange slike oppgaver og for mye støy kan ta fokus bort fra det å være leder og gjøre at det å lede ikke lar seg gjennomføre i praksis, sier rådgiveren.

Hans erfaring er for øvrig at unge ledere ofte er veldig sterke faglig. Det som er mest utfordrende for dem, er gjerne knyttet til relasjoner og det å lede mennesker

– De skal være rettferdige, og samtidig bidra til at medarbeiderne utvikler seg i sine roller og får muligheter karrieremessig.

5 råd til unge ledere fra lederrådgiveren

Reidar Myrvang i Lederrådgivning AS gir disse rådene:

  1. Forsøk å finne ut hvorfor den aktuelle lederjobben er ledig
    Er det en ny stilling eller er det en annen leder som har hatt jobben før? Var det i så fall en «episode» eller andre krevende forhold som gjorde at forrige leder sluttet, eller fungerte tingene greit? Svarene kan si deg noe om rammene for jobben.
  2. Vær flink til å lytte, og stille åpne spørsmål til dem du leder
    Det bidrar til at du bygger tillit og troverdighet i lederrollen, både overfor dine overordnede, dine sideordnede kollegaer og dem du er leder for.
  3. Sørg for å behandle mennesker som mennesker
    Ikke overkontrollér og detaljstyr for mye. Vis at du vil at medarbeiderne dine skal få ha en viss selvbestemmelse i jobbene sine. Utgangspunktet for ledelse er tillit og troverdighet.
  4. Ikke lytt for mye til alle andre – herunder konsulenter og ledelseseksperter
    Vær litt kritisk til råd du får, det er ikke alt og alle man bør lytte til. Vær tro mot seg selv og dine tanker og ideer om hva god ledelse er for deg.
  5. Lag en god oppstartsplan for de tre første månedene
    Sett deg noen mål. Bli så kjent med rollen, lederen din, virksomheten og medarbeiderne. Avklar forventninger til og fra kollegaer, dem du er leder for og lederen du rapporterer til. Det er alltid smart å ha en-til-en-møter. Snakk om hvordan dere skal jobbe framover og hva dere skal prioritere nå. Det er nyttig, og det bygger tillit.

3 råd til unge ledere fra leder og sivilingeniør
Astrid Greve Rokne (30)

  1. Hopp ut i det. Si ja hvis du får muligheter til å gjøre nye ting
    Sier du ja, er det også lettere å spørre deg igjen når spennende muligheter dukker opp ved en senere anledning.
  2. Skaff deg noen støttespillere du kan sparre med, så føler du deg ikke så alene
    – Å ha mange gode kollegaer som har fungert som mentorer har vært en trygghet for meg. Utenom jobb har jeg snakket med familiemedlemmer. Å ha noen du kan diskutere gode og dårlige ting med, er viktig.
  3. Gjør noe du synes er gøy, og vær handlekraftig
    – Vær den engasjerte personen som ser etter ekstra oppgaver/muligheter du kan ta på deg/ting du kan forbedre. Ikke vent på at ting skal skje, ta initiativ selv.
Powered by Labrador CMS