Ledelse

Ifølge en Gallup-spørreundersøkelse som ble gjennomført nylig, kan over halvparten av antallet frivillige oppsigelser unngås.

Slik holder du på dine ansatte

Hvis du kan hindre at topp kvalifisert arbeidskraft slutter, kan du også kutte ned på rekrutteringskostnadene.

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. For å redusere gjennomtrekk er det viktig å treffe forebyggende tiltak før de ansatte begynner å droppe ut, skriver Randstad i et blogginnlegg.

Ifølge en Gallup-spørreundersøkelse som ble gjennomført nylig, kan over halvparten av antallet frivillige oppsigelser unngås.

Det vil si at over 50 prosent av de ansatte som slutter i en gitt organisasjon, kunne ha blitt overtalt til å bli i jobben.

Dessverre var ikke lederne deres klar over at de var misfornøyde, eller – enda verre – kanskje de tok dem for gitt.

Hvis du kan hindre at topp kvalifisert arbeidskraft slutter, kan du også kutte ned på rekrutteringskostnadene.

Det er imidlertid vanskelig å finne ut hva slags strategier du bør benytte deg av hvis du ikke vet hvorfor de ansatte forlater bedriften til å begynne med.

De rette dataene kan hjelpe deg å få en dypere forståelse av bedriftskulturen. Her er ti måter du kan samle inn nyttig informasjon på:

1. Opprett en anonym spørreundersøkelse

De ansatte er ikke alltid komfortable med å snakke høyt om problemer med jobben. En spørreundersøkelse kan anspore til dialog, og du kan benytte deg av insentiver for å øke deltakelsen.

2. Gjennomfør sluttintervjuer

Vurder å engasjere en uavhengig konsulent for å gjennomføre avslutningsintervjuer (også kjent som exit-intervjuer). Mange synes det er lettere å snakke åpent og ærlig med intervjuere som ikke direkte representerer selskapet de jobber for.

3. Snakk med populære ansatte

Noen arbeidstakere får en uformell lederrolle på lageret eller fabrikkgulvet. Snakk med dem i enerom for å se om de kan gi innsikt i hvordan stemningen er blant de ansatte.

4. Gjennomfør engasjementsintervjuer rutinemessig

Når engasjementsintervjuer gjennomføres på regelmessig basis, har folk en tendens til å åpne seg mer. Vurder å gjøre dette til en del av HR-rutinen, og ros ansatte som kommer med nyttig informasjon.

5. Håndter dårlige ledere

Hold øye med supervisorer og ledere i organisasjonen din, og ta klager på alvor. Gi lederne lederopplæring og hold dem ansvarlige på alle nivåer.

6. Analyser mønstre

Er gjennomtrekket høyere i en bestemt avdeling? Slutter spesifikke typer ansatte oftere i jobben enn andre? Har enkelte arbeidstakere mer stressende stillinger enn andre?

7. Undersøk bedriftskulturen grundig

En ekstern konsulent kan gi perspektiver utenfra og bidra til å analysere bedriftskulturen hos dere. Føler folk i bedriften at dere jobber mot et felles mål, eller føler de seg uinspirert?

8. Evaluer engasjement

Når folk føler seg engasjert og interessert i arbeidet de utfører, er det mindre sannsynlig at de slutter. Prøv å finne ut av om ledende ansatte i bedriften faktisk føler at arbeidet er meningsfylt.

9. Les mellom linjene

Når arbeidstakere som vanligvis presterer bra på jobb, begynner å trekke seg tilbake eller underprestere, er det grunn til å anta at de ikke er fornøyde. Snakk med dem om hva grunnen kan være, og ta dem på alvor hvis de gir uttrykk for at de føler seg utbrent eller er misfornøyde.

10. Ta en vurdering av prosessene i bedriften

Noen ganger slutter ansatte fordi de blir «mikroadministrert» eller fordi de ikke er enige i hvordan bedriften drives. Ta en gjennomgang av eksisterende retningslinjer og rutiner for å se om de fungerer etter hensikten.

Powered by Labrador CMS