Ledelse

Slik kan du få støtte til tilrettelegging

Publisert Sist oppdatert

­En arbeidsgiver som kan tenke seg å ansette noen med nedsatt funksjonsevne, kan få både lønnstilskudd og støtte til tilrettelegging.

Det viktigste ordningene finnes i tiltaksforskriften (https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2015-12-11-1598):

  • Midlertidig lønnstilskudd

  • Varig lønnstilskudd

  • Inkluderingstilskudd

Midlertidig lønnstilskudd kan gis til arbeidsgivere som ansetter personer som har problemer med å komme inn på arbeidsmarkedet på ordinære lønns- og arbeidsvilkår. Lønnstilskudd kan også gis til arbeidsgivere som beholder arbeidstakere med nedsatt arbeidsevne som står i fare for å falle ut av arbeidslivet etter tolv måneder med full eller gradert sykmelding.

Varig lønnstilskudd skal bidra til at tiltaksdeltakerne kan skaffe seg eller beholde ordinært arbeid, samt bidra til å motvirke overgang til uføretrygd. Tilskuddet gis til arbeidsgivere som ansetter personer med varig og vesentlig nedsatt arbeidsevne på ordinære lønns- og arbeidsvilkår, med sikte på et varig arbeidsforhold.

Inkluderingstilskuddet skal kompensere for tilleggskostnader virksomheter i ordinært arbeidsliv har i forbindelse med tilrettelegging av en arbeidsplass for personer med behov for arbeidsrettet bistand fra NAV. Tilskuddet kan i tillegg gis til virksomheter som ansetter personer som omfattes av en særlig avtale med NAV, eller til virksomheter som inngår i forskriftsfestede forsøk i ordinært arbeidsliv i regi av Arbeids- og velferdsetaten.

Tilskuddet dekker bare utgifter som kommer i tillegg til de utgifter som virksomheten normalt vil ha i forbindelse med ansettelser, og kan for eksempel dekke tilleggsutgifter til kontormøbler, arbeidstøy, vernesko, databriller o.l. knyttet til arbeidet, samt nødvendige gjenstander og arbeidshjelpemidler personen trenger for å utføre arbeidet. Også opplæring kan inngå i denne inkluderingsordningen.

I tillegg har NAV Hjelpemiddelsentral både utstyr og kunnskap om tilrettelegging ved ulike funksjonsnedsettelser.

Powered by Labrador CMS