Ledelse

Studie: Er det bra for businessen å ansette familie og venner?

Publisert Sist oppdatert

­Lest om ledelse. Ulike forskere har gjort ulike studier og eksperimenter på jakt etter svar.

I The Conversation har Sheheryar Banuri, førsteamanuensis ved School of Economics, University of East Anglia, skrevet om en studie han har gjort sammen med Cathrine Eckel og Rick K. Wilson.

De gjorde et lab-eksperiment der studenter deltok, og noen av dem hadde tette bånd. De gikk på den samme skolen, bodde sammen i studentboliger, spiste sammen, konkurrerer i mange aktiviteter og hadde en identitet og verdier som var knyttet til skolen de gikk på.

I eksperimentet ble studentene tildelt roller som ledere og medarbeidere.

Deretter ble det satt i gang et tenkt spill der lederne skulle investere penger i medarbeidere som ble oppgitt å ha ulike grader av ferdigheter.

Neste steg var at medarbeiderne skulle gi av pengesummen, som da var ganget opp med for eksempel tre, tilbake til leder. Dette som et mål på innsats.

Ledere som investerer i medarbeiderne har tillit til at de gir dem noe av investeringen tilbake. Medarbeideren velger på sin side hvor mye han eller hun vil gi tilbake til lederen.

Lederne fikk valget mellom å investere i en fra samme skole, som hadde det samme verdigrunnlaget, eller en utenfra. De fikk også vite at medarbeiderne hadde ulike ferdigheter, i betydning at investeringen kanskje ville bli ganget opp med 2,5 og ikke tre.

Noen medarbeidere hadde samme verdigrunnlag som lederen, men lavere ferdigheter enn de andre.

Resultatene i dette eksperimentet viser at i valget mellom medarbeidere med like ferdigheter så valgte 80 prosent av lederne en medarbeider fra sitt eget college.

40 prosent av lederne valgte en medarbeider fra egen skole også når medarbeiderne hadde lavere ferdigheter.

Lenger ut i eksperimentet viste det seg at medarbeidere med lavere ferdigheter som kom fra samme college som lederen ga mer tilbake til lederen enn de andre.

Forskerne mener dette peker i retning av at de med lavere ferdigheter kompenserte med å øke innsatsen de ga tilbake.

I valget mellom kandidater med like ferdigheter, endte ledere som valgte en fra samme skole til slutt opp med en pengesum som var over ti prosent større en ledere som valgte medarbeidere utenfra.

Lederne som valgte en skolekompis med lavere ferdigheter tjente syv prosent mer.

Sheheryar Banuri skriver hos The Conversation at resultatene peker i retning av at det å fokusere på ferdigheter alene overser effekten av adferdsfaktorer som engasjement, tillit, motivasjon og innsats.

Han skriver også at: «Så lenge forskjellene i ferdigheter ikke er for stor, ser det ut til å være en lønnsom strategi å rekruttere fra eget nettverk»

Men strategien kan gi noen utfordringer for ledere, eksempelvis når de skal fortelle folk de kjenner hva de skal gjøre. De skal også gi beskjed hvis de ikke lever opp til forventningene.

Forskerne mener det ser ut som om at ledere stoler mer på medarbeidere som har det samme verdigrunnlaget og medarbeidere med lavere ferdigheter kan komme til å kompensere ved å jobbe hardere, noe som kan være til fordel for organisasjonen.

Banuri tar i artikkelen ikke for seg problemstillinger rundt etikken i å rekruttere folk man kjenner fremfor folk utenfra, eller om en slik rekrutteringsstrategi kan gi for lite mangfold / nye tanker i en virkelig bedrift.

Powered by Labrador CMS