Ledelse

Studie: Roboter skapte flere arbeidsplasser

Vi er vant til å høre at automatisering og roboter gir færre arbeidsplasser, men det er ikke alltid slik.

Publisert Sist oppdatert

­Lest om ledelse. I en studie har forskere funnet at virksomheter som investerte i roboter i snitt økte antallet stillinger med 10 prosent netto i løpet av fire år, og produksjonen med 20-25 prosent.

Funnene kommer frem i en analyse forskere fra Aarhus Universitet og Europa-Universität Flensburg har gjort av et panel spanske produksjonsbedrifter, Encuesta Sobre Estrategias Empresariales. Dette skriver Aarhus BSS ved Aarhus Universitet på sine hjemmesider.

Studien omfatter data fra 5.500 spanske virksomheter fra tidsrommet 1990 til 2016. Bedrifter som ikke på noe tidspunkt i perioden hadde innført roboter i produksjonen, reduserte i snitt antallet arbeidsplasser med over 20 prosent.

Det unike ved virksomhetene var at de hvert år hadde svart på et spørreskjema der de også var blitt spurt om de brukte roboter i produksjonen eller ei. Dermed kunne forskerne studere effekten av automatisering på virksomhetsnivå over lang tid, og ikke bare på et overordnet nivå over kort tid, slik det vanligvis gjøres.

Det var særlig virksomheter som hadde høy produktivitet i forveien, store bedrifter og eksportbedrifter som var mest tilbøyelige til å innføre roboter i produksjonen og derigjennom oppnå ytterligere gevinster.

Det neste spørsmålet forskerne søker svar på, er hvorfor bedrifter har lykkes med å øke antallet ansatte samtidig som medarbeiderkostnadene har falt. De ønsker også finne ut hvilke konsekvenser automatisering har på enkeltmedarbeideres oppgaveprofil og lønn.

Forskerne påpeker i artikkelen hos Aarhus BSS at robotisering kan ha ulik effekt i ulike bedrifter og bransjer, derfor mener de at det trengs studier på virksomhetsnivå og ikke bare på makronivå.

Studien er publisert i The Economic Journal og vandt RES (Royal Economic Society).

Powered by Labrador CMS