Ledelse

Vi sitter for mye – disse tiltakene gjør at kontoransatte er mer i bevegelse

Publisert Sist oppdatert

Lest om ledelse. ­Kontoransatte sitter for mye. De mest effektive tiltakene for å motvirke det, er på organisatorisk nivå. Det skriver svenske Arbetsliv.

Det sies gjerne at ansatte beveger seg mer om man plasserer pauserommet eller skriveren langt unna kontorarbeidsplassene, men en studie som sammenstiller 26 internasjonale studier viser det motsatte.

Jo lenger unna denslags fasiliteter er, jo mindre rører folk på seg.

Å jobbe på hjemmekontor fører heller ikke til at medarbeiderne beveger seg mer.

Forskningssammenstillingen er gjort av forskere ved Högskolan i Gävle.

Det som ser ut til å ha en liten, men positiv effekt, er såkalt aktivitetsbasert kontor. Det vil si at man deler kontoret inn i ulike bruksområder og at man flytter på seg, alt etter hva slags oppgaver man skal gjennomføre.

Det har også positiv effekt å arrangere gå-konkurranser eller andre måter å måle fysisk aktivitet på, men det varer ikke nødvendigvis så lenge.

Det har effekt i starten, men er vanskelig å opprettholde over tid, finner forskerne.

De mener man må fokusere mer på organisasjonen om medarbeidere skal bli mer fysisk aktive.

Man bør for eksempel tenke igjennom hvordan dagene blir om man har høye krav og jobber hardt i mange timer. Antagelig sitter man da mer stille.

Det er for øvrig lettere å ta pauser og å variere arbeidsstilling om man selv kan påvirke sin egen arbeidssituasjon. Dette har også har med organiseringen av arbeidet å gjøre.

Powered by Labrador CMS