Ledelse

Elin Ørjasæter, skribent og tidligere hodejeger, mener Vibeke Fürst Haugen har gode odds som ny NRK-sjef.

– Vibeke Fürst Haugen blir en helt annerledes kringkastingssjef

Og det er ikke fordi hun er kvinne, mener Elin Ørjasæter.

Publisert Sist oppdatert

«Vi snakker om Norges minst PR-kåte toppleder», skriver Elin Ørjasæter i en kommentar om den kommende kringkastingssjefen i Nettavisen.

«Jeg har sittet i jevnlige heldagsmøter i Kringkastingsrådet der Vibeke Fürst Haugen satt med de andre divisjonsdirektørene. Hun var den som sa minst av alle», fortsetter hun.

Elin Ørjasæter er dosent i arbeidsliv og ledelse ved Høyskolen Kristiania, er skribent og debattant og har tidligere vært hodejeger med rekruttering av ledere til kulturlivet og medier som spesialområde.

Foto Vibeke Fürst Haugen overtar som ny kringkastingssjef før sommeren. Foto: Torstein Bøe / NTB

– Går stille foran og rydder vei

Da det før helga ble annonsert at Haugen blir ny kringkastingssjef, var mange opptatt av at hun blir den første kvinnen i stillingen noensinne. Ørjasæter mener det er andre faktorer som gjør at hun skiller seg ut som leder.

I Nettavisen-kommentaren konstaterer hun at Haugen er en annerledes leder enn dagens kringkastingssjef, Thor Gjermund Eriksen. Men om Haugen er lite PR-kåt og nærmest usynlig utad, så har hun ifølge Ørjasæter noen åpenbare styrker som leder som gjør at hun har gode odds som kringkastingssjef.

Hun dyrker sine medarbeidere

– Hun dyrker sine medarbeidere og lar dem skinne. Hun utøver lederoppgaven sin ved å gi rom; gjennom å hindre det som hindrer medarbeiderne. Hun er nok en leder som går stille foran og rydder veien. Og så har hun denne iboende omsorgsevnen, hun har et øye på hver finger, sier Ørjasæter, som de siste dagene har snakket med flere NRK-medarbeidere om deres kommende sjef.

Haugen er dessuten et «inn til beinet vennlig menneske», mener Ørjasæter, og legger til at vennlighet er en undervurdert lederegenskap.

I «Skam»-kulissene

Det er lenge siden NRK «bare» konkurrerte med tradisjonelle radio- og tv-kanaler. Nå konkurrerer de med et helt lite hav av strømmetjenester og nye formater på ymse digitale plattformer.

Divisjonen som Haugen leder, Marienlyst-divisjonen, har ansvar for kultur, drama, underholdning, NRK Super og sport. De har ligget i forkant i utviklingen av godt innhold på nye sendeflater, konstaterer Ørjasæter. I Nettavisen minner hun om eksempelvis om at det var Haugen som lot skaperne av Skam få tid og ressurser til å utvikle suksess-serien.

Men det er det jo ingen som vet, skriver hun. Fordi Vibeke Fürst Haugen er så lite PR-kåt.

– På den negative siden, så er det vel første gang vi får en kringkastingssjef som åpenbart ikke trives foran kamera. Men hun må på banen der også. Noen saker vil bli så store at sjefen selv må stå på Dagsrevyen å enten beklage, forsvare eller angripe, sier Ørjasæter.

Velger ofte en av sine egne

Styreleder Birger Magnus har sagt at særlig evnen til å videreutvikle organisasjonen er blitt vektlagt i prosessen med å finne ny kringkastingssjef. Han har også uttalt at NRK må komme nærmere publikum og bli mer lettbente.

De landet på en intern kandidat, som kjenner organisasjonen godt fra før, og følger dermed i sporene til mange andre store selskaper.

Dagens Perspektivs årlige kartlegging av toppsjefer i de 50 største selskapene på Oslo Børs, viste ved utgangen av 2021 at bare 11 av de 50 selskapene, 22 prosent, hadde en toppsjef som var rekruttert utenfra. Det store flertallet, 39 av selskapene, hadde en toppsjef fra egne rekker.

Og dette er ingen ny trend. Tall fra tidligere år viser samme tendens.

Hodejegere Dagens Perspektiv tidligere har snakket med har ment at det er et sunnhetstegn at så mange finner toppsjefen internt, og har pekt på at særlig store selskaper er blitt flinkere til å bedrive såkalt etterfølgerplanlegging. Det vil si å utvikle kandidater internt som har potensial til å bli den neste toppsjefen.

Foto Styreleder Birger Magnus presenterte Vibeke Fürst Haugen som ny kringkastingssjef på en pressekonferanse 17.mars. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB)

– Interne kandidater undervurderes

Ørjasæter tror ikke det har vært et uttalt mål for NRK å finne en intern kandidat. Hun viser til at alle store selskaper har lederutviklingsprogrammer, men i NRK tror hun at den nåværende kringkastingssjefen, Thor Gjermund Eriksen, skal ha litt av æren for at NRK hadde to veldig sterke kvinnelige kandidater til toppjobben.

– Eriksen er en veldig synlig og sterk sjef, men han har vært flink til å få flere kvinnelige direktører opp og fram. De har jobbet godt sammen, sier Ørjasæter, som mener at er knyttet enormt mange fordeler til å velge en intern kandidat. De kan enormt mye, de kjenner organisasjonen og de kjenner utfordringene.

– Eriksen har vært flink til å få flere kvinnelige direktører opp og fram

– Generelt mener jeg at interne kandidater ofte undervurderes. Dét skjer fordi man kjenner svakhetene deres, mens man ikke kjenner de eksterne kandidater like godt og dermed kun ser styrkene.

Ulempen ved å gå for en fra egne rekker, er at alt vedkommende har lært, er lært i bedriften. Dermed kan man gå glipp av ting som andre virksomheter er flinkere til.

Tydelig når beslutningen er tatt

Selv om Haugen har vært usynlig utad, så forteller NRK-medarbeidere Ørjasæter at Haugen er veldig tydelig når hun først har tatt en beslutning. «Hun har ingen problemer med å «stå i det», altså tåle å bli mislikt», skriver Ørjasæter i Nettavisen.

Dette kan komme godt med i den store flyttingen NRK snart skal i gang med; med dertilhørende organisasjonsendringer og lange lister med ønsker og krav. Ørjasæter tror Haugen vil klare å håndtere det som måtte komme av konflikter.

En helt annen del av ledergjerningen i NRK, er å posisjonere statseide og statsfinansierte NRK i det politiske landskapet gjennom å påvirke politikk og politikere. Her har den nåværende kringkastingssjefen, Thor Gjermund Eriksen, vært fantastisk god, konstaterer Ørjasæter.

– På dette området synes det ikke som om Haugen har noen erfaring, og det ser heller ikke ut til å være vektlagt i prosessen.

– Nesten bare trusler

Hva angår de strategiske muligheter og truslene framover, så ser Elin Ørjasæter nesten bare trusler. Hun mener veien videre er en oppoverbakke av dimensjoner.

– Den ene delen av konkurransebildet er de store, globale aktørene som er mye kjappere på digitale flater. Den andre er at nye generasjoner vi ha kortere og kortere formater. Medieinnholdet blir mer og mer fragmentert, noe som truer folks evne til å konsumere det som er meningsfullt, sier Ørjasæter, som mener at NRKs muligheter likevel står og faller med innhold.

Godt innhold er avgjørende for finansieringen fra staten, og som allmennkringkaster har også NRK en viktig oppgave som nasjonsbygger. De må levere dermed levere nok godt innhold som evner å binde folk sammen. Men NRK lever også med en indre trussel, mener Ørjasæter.

– De er for ensidige i de redaksjonelle perspektivene. NRK har lenge blitt kritisert for å være venstrevridd, og dette ses tydelig i store nasjonale saker; for eksempel på klima og innvandring. Derfor likte jeg godt at Vibeke Fürst Haugen sa at hun vil jobbe med mangfold i perspektiver. Dét trenger NRK.

Powered by Labrador CMS