Ledelse

Ingvild Myhre har lang og bred leder- og styreerfaring. Bildet er fra da hun var sjef for Network Norway.

– Viktig med ledererfaring

Ingvild Myhre tror at den lave kvinneandelen blant styreledere henger sammen med at det er så få toppledere som er kvinner.

Publisert Sist oppdatert

Ingvild Myhre, tidligere toppleder i Alcatel, Telenor Mobil – og gründer, er partner i opplærings- og rådgivningselskapet iStyrelsen; som har til formål å bidra til verdiskapende styrearbeid.

Foto – Som styreleder er det en stor fordel og en god erfaring å ha vært leder på høyt nivå, sier Ingvild Myhre i iStyrelsen. (Foto: iStyrelsen)

Hun har over 20 år med styreerfaring i et spenn som strekker seg fra store selskaper som Hydro og Statkraft til en lang rekke mellomstore og mindre selskaper.

Hun har med andre ord bred styreledererfaring, og er for tiden styreleder i blant annet Nemko og Simula Research Lab.

Myhre tror at det faktum at kun fem av de 50 største selskapene på Oslo Børs har en kvinne som styreleder, henger sammen med at det er så få toppledere som er kvinner.

– Som styreleder er det en stor fordel og en god erfaring å ha vært leder på høyt nivå. Du må ikke ha vært konsernsjef, men du bør ha hatt et operativt ansvar på høyt nivå. Det gjelder å få flere kvinner til å velge den lederkarriereveien, sier Ingvild Myhre, som også er opptatt av at flere jenter tar teknologiutdanning.

Hun mener at behovet for teknologer er stort; også på leder- og styrenivå i store konsern.

Kvinner i styreledelse: 

Hvem kjenner hvem

– Ligger det noen hindringer i selskapene for at kvinner skal få styrelederposisjoner?

– Jeg vil oppfordre de som rekrutterer styreledere til å søke bredere når de leter etter kandidater. Det er flere potensielle styreledere blant kvinner enn de som har disse rollene i dag.

– Men en ting jeg, og andre med meg, kan være ærlige på, er at når man blir bedt om å foreslå en styrelederkandidat, så ønsker man å kjenne den personen litt.

Du vil anbefale noen du stoler på, og ser derfor på hvem du kjenner og vet om

– Du vil anbefale noen du stoler på, og ser derfor på hvem du kjenner og vet om. Dermed kan det bli en skjevfordeling.

Myhre tror ikke at menn foreslår flest menn til slike posisjoner fordi de er menn, men fordi menn kjenner flest andre menn med relevant kompetanse. Og færre kvinner.

– Siden jeg har en teknologitung bakgrunn, kjenner jeg mange menn med relevant kompetanse for styrer, men jeg passer også på å lete etter kvinner hvis jeg blir spurt om råd. Jeg tror det finnes flere kvinnelige kandidater til styrelederjobbene i de største selskapene der ute.

– Jeg tror potensialet er større enn det vi ser i dag.

Powered by Labrador CMS