Ledelse

HR-direktør i Storebrand Tove Selnes mener arbeidslivet må bli flinkere på å tette avkjøringsfilen til utenforskap og skape flere påkjøringsfiler tilbake til arbeidslivet for folk som av en eller annen grunn er utenfor arbeidslivet i dag.

Kampanje fikk toppledere til å dele hva de gjør for å hindre utenforskap i arbeidslivet

I fjor lanserte Storebrand kampanjen #Ingenutenfor på LinkedIn. Så langt har 29 ledere delt tips om hva selskapet deres gjør for å hindre at folk faller utenfor.

Publisert Sist oppdatert

Storebrand lanserte i september kampanjen #Ingenutenfor på LinkedIn. HR-direktør Tove Selnes delte den første posten, og utfordret samtidig andre ledere til å dele hva de gjør for å hindre at ansatte faller utenfor – og hva de gjør for å hjelpe mennesker tilbake i jobb.

– Mange ledere fra ulike selskap har siden tatt utfordringen med å dele av sine tips til å fremme en inkluderende bedriftskultur, sier Selnes.

Blant tipsene som ble delt var det særlig tre som gikk igjen:

1️. Det er ofte små ting som skal til

2️. Å ha check-ins i møter gjør at alle føler seg sett og hørt

3️. Sett av tid til å spise lunsj sammen

Løfte blikket

Utenforskap er et tema som Storebrand er veldig opptatt av. I fjor høst hadde de kampanjen «Hobbypsykolog» om å prate sammen og inkludere hverandre – og den fulgte selskapet også opp med en tv-kampanje med to minutters reklamepause med oppfordring til å snakke sammen.

– Næringslivsledere kan ta ansvar for mer enn kun aksjonærverdier. Det å bruke LinkedIn og nettverket for å dele gode ideer og inspirere hverandre for å bidra til et viktig samfunnsoppdrag er alfa omega. Viser ser at det å løfte blikket som tema har engasjert mange. Jeg håper det kan gi en effekt i hverdagen og den store statistikken, sier Selnes.

Kjernevirksomheten til Storebrand er pensjon og selskapet forvalter pensjon for nærmere to millioner individer i Norge og Sverige. Gjennom sin egen statistikk har selskapet lagt merke til en skremmende trend som viser at stadig flere faller utenfor og blir uføre.

– En del av jobben vi gjør handler om å tilby bedrifter goder til deres medarbeidere. Vi ser hvor viktig arbeidsplassen er som en sosial arenam Man får både økonomisk, psykologisk og sosialt nettverk av å jobbe et sted. Folk går glipp av utrolig mye når man faller utenfor arbeidslivet, sier Selnes.

HR-direktøren er bekymret over hvordan samfunnet skal klare å snu den negative trenden med utenforskap.

– Vi har sett hvordan forskning viser at det skal så lite til. Jo flere dager du er utenfor arbeidslivet, jo større er sannsynligheten for at du ikke kommer tilbake. Det er der vi som arbeidsgivere og samfunn i felleskap bør ta tak og finne nøkkelen til å sikre at folk ikke faller utenfor.

Hun mener arbeidslivet må bli flinkere på å tette avkjøringsfilen til utenforskap og skape flere påkjøringsfiler tilbake til arbeidslivet for folk som av en eller annen grunn er utenfor arbeidslivet i dag.

– Man får enormt mange rettigheter når man er en del av det norske arbeidslivet. Vi har sett gjennom pandemien hvor mye det har å si å møte hyggelige kollegaer og ha en jobb hvor man kan slå av en prat med noen. Vi er opptatt av samfunnet som en stor bedrift som skal fungere i alle ledd.

Skape bevisstgjøring

For at problemet med utenforskap skal bli løst, mener Selnes at det er utrolig viktig å skape bevisstgjøring rundt problemet.

– Det er næringslivsledere som kan være med på å løse problemet, derfor bør de bli gjort oppmerksomme på at utfordringen eksisterer. Arbeidsgivere spiller en viktig rolle - både når det gjelder å ta vare på de medarbeiderne man har og gi de som er utenfor arbeidslivet en sjanse.

– Det kan man gjøre ved å samarbeide med Nav om prosjekter og gi arbeidstrening til de som er utenfor. Man kan tenke alternativt og ansette folk med hull i CV-en. Nav klarer ikke den jobben alene, en større del av samfunnet må engasjere seg, sier hun.

– Hva har du selv blitt mest inspirert over i innleggene ledere har delt med emneknaggen #Ingenutenfor?

– Jeg blir inspirert av at det ikke skal så mye til. Det handler om å bry seg. Tall fra Nav viser at det er unge med lettere psykiske diagnoser som depresjon eller sosial angst som utgjør en stor del av økningen i uføre. Vi burde jobbe mer for å skape et varmere arbeidsliv og samfunn. Det handler om å bry seg og være til stede for hverandre. Det er ganske små ting som skal til for å vri pendelen riktig vei. Det er ikke store reformer som skal til.

Hun mener det handler om å litt mer tilstedeværelse og medmenneskelighet. Flere organisasjoner har satt mental helse på agendaen og oppfordret folk til å løfte blikket og ikke gå med ansiktet ned i mobilen hele tiden.

– Det kan virke som en litt banal løsning på et så stort samfunnsproblem. Men hvis alle gjør litt, blir litt varmere og bryr seg litt mer, får vi til utrolig mye sammen.

Trener ledere i psykologisk trygghet

– Hva gjør Storebrand for å forhindre utenforskap?

– Vi har en stor bredde i sosiale arrangementer med ulike idrettslagsaktiviteter, vi trener lederne våre i psykologisk trygghet og jobber med teamene for å skape en arbeidsplass hvor alle blir hørt og man føler tilhørighet.

Etter pandemien har Storebrand hatt mye fokus på arbeidsplassen som en sosial arena og som et sted hvor man bryr seg om hverandre.

– Inkluderende kultur skapes gjennom struktur og prosesser, som vi i HR er ansvarlig for, men også gjennom relasjoner og sosiale arenaer.

Storebrand har et godt samarbeid med Nav og andre aktører for å bidra til å sikre påkjøringsfilen, gi arbeidstrening og åpne opp for mennesker med hull i CV-en.

– Vi ønsker å hjelpe folk som har havnet utenfor tilbake i arbeidslivet. Vi har mentorordninger hvor våre ledere er med på initiativ som Kreftkompasset i regi av Kreftforeningen hvor lederne våre er mentorer for mennesker som har senvirkninger av kreft, men som ønsker å komme seg tilbake til arbeidslivet. Disse menneskene trenger støtte og hjelp til det. Dette gjør at våre ledere får en forståelse for hvor tøft veien tilbake til arbeidslivet kan være.

Powered by Labrador CMS