Ledelse

Lederen påvirker maktbalansen i rommet bare ved å være til stede.

Få ideene til å flyte friere, selv når toppsjefen er med på møtene

Lederen har mest makt. Dermed påvirker lederen dynamikken og adferden i rommet bare i kraft av å være til stede på møtet.

Publisert Sist oppdatert

Lest om ledelse. Konsulent og forfatter av en bok om psykologisk trygghet, Timothy R. Clark, skriver om maktforskjeller i et innlegg på nettsidene til Harvard Business Review (HBR).

Han minner om at medarbeiderne er i en annen situasjon enn lederen. Medarbeidere kan for eksempel vurdere det som tryggere å la være å si sin ærlige mening i møter, fordi de har sitt eget omdømme og sine egne karrieremuligheter i bakhodet.

Clark gir hos HBR en rekke praktiske råd til ledere som ønsker å skape et trygt miljø der ideer og tilbakemeldinger utveksles fritt. Dette er essensen i noen av dem:

Tips til ledere som vil skape et tryggere møtemiljø

  • Få noen andre til å lede møtet
    Det gjør at kan sette deg selv i en rolle der du i større grad blir en medspiller / veileder enn du ville blitt som møteleder.

  • Vis sårbarhet
    Hvis du som leder viser sårbarhet, gir du andre «lov» til å gjøre det samme. Ved å gå foran, kan du påvirke de andre som sitter der og lurer på hva de kan si og ikke si. Hvis du selv ikke viser noen form for sårbarhet, kan resultatet bli stillhet istedenfor produktive spenninger. Clark anbefaler blant annet ledere å:
    * Være åpne om hvordan de utfordrer deg selv
    * Spørre om hjelp
    * Innrømme det de ikke vet
    * Snakke om en feil de har gjort tidligere
    * Gi uttrykk for usikkerhet

  • Still spørsmål, vær nysgjerrig
    Hvis du for raskt går over fra å stille spørsmål til å argumentere for ditt eget syn, kan du signalisere at diskusjonen er over. Still gjennomtenkte spørsmål og vær nysgjerrig, råder Clark. Du kan for eksempel invitere til diskusjon ved å si ting som:
    * Hjelp meg å tenke igjennom dette …
    * Jeg lurer på hvorfor …
    * La oss se om vi kan takle dette problemet sammen …

  • Humor og entusiasme er avvæpnende
    Humor og entusiasme fra sjefens side kan også gi mer begeistring i prosessen og ta den følelsesmessige brodden av skarpe diskusjoner. Hvis du klarer å være uenig uten å være for bombastisk og «eneveldig», åpner du dessuten for at andre kan diskutere på samme måte.

  • Gi målrettet ros
    I tillegg til å si at du setter pris på et innspill, forklar hvorfor innspillet er verdifullt. Du kan for eksempel si: «Dette er et godt innspill, fordi det hjelper oss å identifisere risiko som vi tidligere ikke har vært oppmerksomme på» Målrettet ros bidrar til at du forsterker adferd samtidig som du inviterer til dypere analyse.

Powered by Labrador CMS