Illustrasjonsfoto av en gruppe kollegaer som er ute i naturen.

Nå når flere jobber mer fra hjemmekontor, er fysiske samlinger er blitt enda viktigere for å bygge selskapskultur. 

Foto

Istock / pixdeluxe

Planlegg en kickoff som fungerer for alle

Publisert: 17. august 2023 kl 09.52
Oppdatert: 17. august 2023 kl 09.56

Lest om ledelse. For å få en god oppstart etter ferien, velger en del arbeidsplasser å ha en «kickoff», et arrangement for å motivere, inspirere og samle folk ved inngangen til høsten.

Ofte inneholder arrangementene en eller annen form for konkurranse eller utfordringer, noen mer spektakulære enn andre. Noen medarbeidere elsker dette, mens andre hater det. 

I Sverige er det ifølge organisasjonen Svenska Möten nå en tydelig trend at man er opptatt av at en en kickoff skal være inkluderende, skriver Arbetsliv. Det vil si at man legger opp aktivitetene slik at de fungerer for alle.

En av årsakene til at arbeidsplassene nå tenker mer nøye igjennom hva en kickoff bør inneholde, er at det etter pandemien er flere som jobber på hjemmekontor og på distanse, mener organisasjonen.  Dermed blir de fysiske møtene enda viktigere for å bygge selskapskultur.  

Når du skal planlegge kickoff, ha i bakhodet om det er en veletablert og trygg gruppe eller om det er en ny konstellasjon - og legg opp aktivitetene deretter.

Strawberry, en av de hotellkjedene som ofte huser denne typen arrangementer, har på sine hjemmesider blant annet gitt følgende kickoff-tips:

 • Nye stemmer
  I den faglige biten er det gjerne ledere som holder foredrag / snakker mest til forsamlingen. Vurdér å slippe til noen nye stemmer også. Det er mange som har interessante og spennende ting å si. En god regel, er for øvrig at foredragene ikke bør være for lange. Da er det lett å miste publikums oppmerksomhet.
   
 • God stemning
  Når du planlegger kickoff kan du «sette stemningen» før selve dagen ved å hinte til hva som skal skje. Dette kan gi deltagerne noe å glede seg til, samtidig som de ikke vet alt og dermed får muligheten til å gruble over hva som kommer. Ha gjerne noe på programmet for deler av kickoffen kan være gøy, men husk å ikke gjøre det vanskelig, skriver Strawberry. Ha en bra spilleliste med musikk som kan appellere til mange.
   
 • Gøyale aktiviteter
  Velg en aktivitet som kanskje ingen har prøvd før, eller som få er gode i. Et tips er å ikke bruke kickoffen som en konkurransearena. Det viktigste er å ha det gøy. Det er også bra om man får mulighet til å prate med noen andre enn dem man pleier å prate med, så aktiviteter der man blir delt inn i team er en god ide.

   

Saken fortsetter under annonsen