Barnehager og barneskoler i Askim holder stengt i uke 33 på grunn av den kraftige spredningen av koronaviruset. Prestenga barnehage er én av disse.  

Foto

Fredrik Hagen / NTB scanpix

Publisert: 10. august 2020 kl 10.17
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.55
Magne Lerø (født 1954) er en norsk redaktør og forfatter. Han er redaktør og eier av Dagens Perspektiv, Samtiden, bransjeavisen Dagligvarehandelen, Reiseliv1 og Convenience gjennom selskapene Medier og Ledelse AS og Dagens Perspektiv AS.
Leder

Vingling om smittevern

Vi er ikke inne i en nasjonal bølge nummer to med ny koronasmitte. Det er påvist økt smitte i seks kommuner: Oslo, Indre Østfold, Lørenskog, Bodø, Lillestrøm og Trondheim. I tillegg har Hurtigruten sørget for å sende mulige smittede til 69 kommuner. Så langt har det skapt mindre problemer enn en kunne frykte.

Det kan selvsagt bli mye verre. Spørsmålet er om det skal settes inn tiltak i frykt for hva som kan komme til å skje når vi er i en situasjon der vi har god kontroll med situasjonen. Det er 15 inn lagt på sykehus og 4 på respirator eller intensivavdeling.

I de fleste kommuner er ikke koronasmitte et problem i det hele tatt. Det som kjennetegner situasjonen, er at myndighetene raskt får kontroll der det bryter ut smitte. Det skjedde i Bergen og i Moss.

Videre er det i økende grad unge under 30 år som blir smittet. For de aller fleste denne gruppen er ikke Covid 19 mer enn en vanlig forkjølelse. Men de kan selvsagt smitte andre. Derfor må de følges opp, testes og settes i karantene.

Det ser ut til at det som først og fremst sprer koronasmitte er at folk er sammen på fest eller på utesteder

Indre Østfold kommune har 45.000 innbyggere. De siste dagene i forrige uke ble det registrert 59 smittede i kommunen. De opplevde at smittespredningen var ute av kontroll. Derfor bestemte de seg i helgen for å forby alle former for sosialt samvær i privat regi, også besøk mellom familie og venner. Videre stenger de idrettshaller,  fotballbaner, bibliotek, barnehager og skolefritidsordninger. Tiltakene skal vare i en uke.

Det er nok delte meninger om kommunen tar for hardt i. Tiltak for én uke kan en imidlertid leve godt med. Det som er positivt, er at kommunen setter seg i førersetet. Det er den lokale smittevernmyndigheten som avgjør hvilke tiltak som skal settes inn for å få kontroll over smittesituasjonen.

Saken fortsetter under annonsen

Det ser ut til at det som først og fremst sprer koronasmitte er at folk er sammen på fest eller på utesteder. Derfor har regjeringen vedtatt forbud mot servering av alkohol etter kl 24. Dette kan både bransjen og folk flest leve med.

Videre er en flere land blitt røde, folk blir altså frarådet å reise dit. Det kan også folk forholde seg til. Men når regjeringen fraråder folk å reise til grønne land eller grønne områder, sprer regjeringen usikkerhet.

Om en vil reise til et grønt land eller område, får folk avgjøre selv. Argumentet om at en risikerer å komme tilbake med koronasmitte fra grønne områder, handler om hva man har foretatt seg der, ikke om området isolert sett.  

Med 22,49 smittede per 100.000 er Oslo et rødt område. Det er slik sett tryggere for folk å oppholde seg i grønne regioner i Sverige. Men ennå er det ikke så ille i Oslo at «søringkarantene» igjen blir opprettet nordpå.

Det er god grunn for Bent Høie til å bekymre seg over at mange, særlig i alderen under 30 år, ikke tar det så nøye med smittevernreglene. I Oslo alene måtte politiet rykke ut på 54 festrelaterte oppdrag i helgen.

Det er tydeligvis private sammenkomster der det nytes alkohol som er kilder for smitte.

Den store demonstrasjonen mot rasisme i Oslo på forsommeren utløste ikke smittespredning av betydning. Grunnen er at folk var opptatt av å holde avstand.

Saken fortsetter under annonsen

Selv om mediene den siste uken har rapportert om økt smittespredning, var ikke Oslo kommune forberedt. 5300 ringte kommunens koronatelefon. 360 fikk svar, skriver Aftenposten.

Det får være en påminnelse om at det viktigste myndighetene kan gjøre, er å sørge for en effektiv testing når det er mistanke om smitte.

Da Norge ble stengt ned i mars, brukte en «bedre føre var»-argumentasjon. Regjeringen bruker det samme nå også, for å begrunne innstramninger. Helseminister Bent Høie sier han har planer om enda mer innstramning om smitten brer om seg.

Nå strever Høie med å åpne opp, for så stramme inn igjen, i frykt for at smitten skal spre seg.

Johan Giesecke, som i 10 år var statsepidemiolog i Sverige, nå rådgiver i Verdens Helseorganisasjon, sier til VG at det er feil strategi å stramme inn på konoranrestriksjonene etter først å ha lempet på tiltakene. Han mener folk blir forvirret og at det ikke vil fungere i et smittevernspersektiv. Det er bedre å holde fast på tiltak over tid.

For regjeringen er det imidlertid viktig å vise at de gjør noe. Den har fått god uttelling fra velgerne ved å vise handlekraft. Om den typen handlekraft regjeringen viser nå vil falle i like god jord, gjenstår å se.

I så fall må regjeringen komme opp med langt bedre støtteordninger om ikke store deler av kultur og idrett skal dø hen.

Saken fortsetter under annonsen

Ved ikke å åpne for å lempe på tiltak som var delvis varslet, har regjeringen skaffet seg et problem. Har helsemyndighetene tenkt at det skal være et nasjonalt forbud for folk over 20 år å spille fotball i år og neste år?

Skal det ikke slippe inn mer enn 200 på Ullevål som har plass til noen titusener?

Skal det ikke komme inn flere enn 200 i salen på Colosseum kino som tar 800?

Skal 200 gjelder for alle julekonserter i år?

Argumentet for 200-regelen har vært at åpningen måtte skje gradvis. Hvis dette skal være permanent må begrunnelsen være at fotballspilling og arrangementer over 200 er det mest «smittsomme» vi kan foreta oss.

I så fall må regjeringen komme opp med langt bedre støtteordninger om ikke store deler av kultur og idrett skal dø hen. 

Alternativet er å overlate dette til lokale smittevernmyndigheter. Vi trenger ikke nasjonale regler på alle områder. Mange steder i landet er det ikke noe problem med fotballspilling eller at mer enn 200 deltar på et arrangement. 

Saken fortsetter under annonsen
Prøv DP
søn 20.02.2022 23:47

Klikk her for å prøve Dagens Perspektiv.