Utvalgsleder Jon Gunnar Pedersen under pressekonferansen der den endelige rapporten fra «Norge mot 2025»-utvalget presenteres. 

Foto

Stian Lysberg Solum / NTB

Publisert: 25. mars 2021 kl 10.07
Oppdatert: 25. mars 2021 kl 10.16
Magne Lerø (født 1954) er en norsk redaktør og forfatter. Han er redaktør og eier av Dagens Perspektiv, Samtiden, bransjeavisen Dagligvarehandelen, Convenience og KulturPlot gjennom selskapene Medier og Ledelse AS og Dagens Perspektiv AS.
Leder

Gode råd - politisk maktesløshet

I dag legger ekspertutvalget som har fått i oppdrag og vurdere hva politikerne bør foreta seg etter koronapandemien, fram sine anbefalinger.

Jon Gunnar Pedersen, Høyremann og en tusenkunstner med kalkulator og regneark, har ledet utvalget.

Han kan lide samme skjebne som påskens hovedperson. «Han kom til sitt eget, men hans egne tok ikke imot ham», for å si det med evangelisten Johannes.

Jon Gunnar Pedersen har alt fått tommelen ned for det nær sagt alle økonomer er enig om, skatten på eiendom bør økes.  

Kapital må i mindre grad settes i døde bygninger og i økende grad i næringsvirksomhet som kan gi avkastning.

Jon Gunnar Pedersen har alt fått tommelen ned for det nær sagt alle økonomer er enig om, skatten på eiendom bør økes

Aftenposten skriver også at utvalget vil foreslå at ordningen med taxfree-salg på flyplassene avvikles.

Annonse

Begrunnelsen er at den undergraver avgiftssystemet, svekker folkehelsen, svekker Vinmonopolet, bidrar til økte klimautslipp ved at folk fristes til å reise mer, og flybillettene blir rimeligere enn de bør være med hensyn på klimaet.

Dette er ikke spesielt nytenkende. Flere partier har tatt til orde for det tidligere. Politikerne vet at det er riktig og fornuftig, men de orker ikke ta belastningen med å fjerne en populær ordning.

Av samme grunn vil ikke Høyre øke skatten på eiendom.

Utvalget har også foreslått å senke skattene for de med lavest inntekt. 

Det burde være populært nok. Et varsel fra regjeringen om det, ville blitt det reneste glidemiddelet på lønnsoppgjøret i år som ser ut til å bli meget vanskelig, nettopp på grunn av at koronakrisen har rammet de lavtlønnede så hardt.

Pedersen minner i Aftenposten på at vi har brukt 370 milliarder ekstra av oljefondet for å bekjempe konsekvensene av koronapandemien. Det må betales med at vi i noen år legger oss under regelen om at vi kan bruke 3 prosent av fondet hvert år.

Om regjeringen makter å legge fram et så pass stramt budsjett for neste år, er tvilsomt.

Annonse

Utvalget går også inn for en lik klimaavgift på alle utslipp, så får folk i distriktene og andre grupper kompenseres om det anses for nødvendig.

Dette er det ikke noe som tyder på at regjeringen vil få flertall for.

Frp og Sp er ikke med på noen økning i drivstoffprisene. De er i det hele tatt skeptiske til den store økningen i CO2-avgiften som regjeringen legger opp til.

Det kan være de rødgrønne som ikke er avhengig av Frp, kan få gjennomført mer av det Høyremannen Jon Gunnar Pedersen anbefaler enn regjeringen.

Noe av det «koronautvalget» foreslår, vil ikke Høyre være med på, en god del får de aldri Frp med på og i et valgår er Ap lite interessert i å rekke hånden ut til regjeringen.

Det blytungt for en mindretallsregjering å få gjennomført fornuftige, nødvendige, men upopulære tiltak.

Utvalget Jan Gunnar Pedersen har ledet serverer gode råd på løpende bånd. Lite av det ser ut til om å bli konvertert til politiske beslutninger slik den politisk konstellasjon er.

Annonse

Det blir heller ikke enkelt for de rødgrønne å danne regjering etter høstens valg.

«Vi kan få en rødgrønn regjering uten visjoner», advarer tidligere SV-leder, nå rådgiver for MDG, Erik Solheim, i Aftenposten i dag. Da kan MDG komme til å velge Høyre som partner, mener han.

Jonas Gahr Støre satser på at Sp lar seg snakke til fornuft i en rødgrønn regjering. Det kan være de rødgrønne som ikke er avhengig av Frp, kan få gjennomført mer enn regjeringen av det Høyremannen Jon Gunnar Pedersen anbefaler.

 

Finn ledige stillinger på lederjobb.no