Samfunn

Roman Linneberg Eliassen håper Kristin Clemet leser boka hans om penger

Publisert Sist oppdatert

Hvorfor har du/dere skrevet denne boken?

Vi bruker penger til alt mulig, men vet for lite om pengenes muligheter. Universitetsforlagets hva er-serie manglet en bok om penger. Den måtte skrives, så de brukte noen penger på det.

Hva er de viktigste poengene i boken?

Pengevesenet bør reformeres med tanke på det grønne skiftet. Mye av økonomisk teori er basert på en feilaktig teori om penger. Alle kan lage penger – problemet er å få dem akseptert.

Er det noe nye synspunkter eller teorier som presenteres?

Generelt bringer jeg inn flere perspektiver som er ukjente for mange, og viser at pengevesenet har vært gjenstand for en dragkamp mellom privat og offentlig sektor gjennom historien. Bankenes myndighet til å skape penger ut av ingenting problematiseres. Den rådende teorien om penger tilbakevises: at før vi hadde penger, drev vi med byttehandel. Og konkurrerende teorier presenteres: statsteorien om penger og teorien om penger som gjeld.

Hva vil du oppnå med boken (ut over det at så mange som mulig leser den)?

Jeg håper boken vil bidra til mer debatt om pengevesenet og pengepolitikken, til at den jevne leser føler seg kompetent til å ha en formening om disse spørsmålene, og at økonomistudenter får en bredere innføring i teori om penger og det jeg kaller «pengenes politikk».

Hvem er målgruppen?

Boken er først og fremst skrevet for et allment publikum. Samtidig skal den være et nyttig supplement for studenter innenfor samfunnsvitenskap, og utfordre etablerte økonomiske teorier. Altså forhåpentligvis alle (og dermed en viss risiko for ingen?).

Kan du gi oss navn på tre personer du håper leser boken?

Steinar Holden, Kristin Clemet og mormor.

Hvor mange bøker leser du i året – og hva slags?

Jeg begynner på en ny skjønnlitterær bok hver uke, men leser veldig få ferdig. Jeg velger for ofte fra øverste hylle, og der står det bare mursteiner fra verdensbiblioteket. Ellers blir det mye faglitteratur i jobbsammenheng.

Fører sosiale medier til at det blir mindre tid til å lese bøker?

Generelt, ja, men der har jeg god impulskontroll. Netflix surrer meg derimot fast i min nye, gule lenestol som er altfor god å sitte i. Kanskje det går an å sitte og lese i den i stedet?

Kan du anbefale en fagbok du ikke har skrevet selv?

«Debt: The first 5000 years» av David Graeber.

Finnes det en roman du vil anbefale andre å lese – og hvorfor?

«Brødrene Karamasov». Den er usedvanlig underholdende, dekker alle livets aspekter, og man kan også bruke hele livet på å lese den siden den er temmelig lang. Ett liv – én roman.

Finnes det en bok du vil anbefale spesielt til politikere og/eller ledere?

«Taoismens klassikere». Den er kanskje litt for farlig? I så fall: «Kunsten å krige» av Zi Sun.

Vil papirboken stå like sterkt om ti år som i dag?

Nei. Den vil stå like svakt, minst, og kanskje er den fullstendig fortært av skjeggkre.

Hva liker du å gjøre på fritiden – utenom å lese?

Bruke lang tid på å lage mat, og kort tid på å spise den. Gå på tur eller skitur, eller ligge helt i ro. Alt for å unngå trangen til å danse, som jeg er fryktelig dårlig til.

Fritt valg på øverste hylle, uavhengig av tid og geografi: Hvilken forfatter kunne du tenkt deg å ha en lang og god lunsjprat med?

John Kenneth Galbraith. Økonomen som ble kalt «journalist» av andre økonomer, fordi han var for god til å skrive – om ting som var for viktig.

Du har en rose og en kaktus -er det noen forfattere du vil dele de ut til?

Rosen gir jeg til Vigdis Hjorth. Kaktusen kan jeg ta selv, jeg trenger både en plante og et forbilde som har piggene ute.

Roman Linneberg Eliassen

  • Alder: 32
  • Yrke: Samfunnsøkonom, Manifest Tankesmie
  • Utdannelse: Samfunnsøkonomi (ph.d.)
  • Bosted: Oslo
  • Aktuell med boken: «Hva er penger»
  • Forlag: Universitetsforlaget
  • Antall sider: 155
Powered by Labrador CMS