En av mange med habilitetsproblemer. Tidligere statsminister Erna Solberg (H) under kontroll- og konstitusjonskomiteens åpne høring om regjeringsapparatets håndtering av habilitetsregelverket sist uke.

Foto

Ole Berg-Rusten / NTB

Erna Solberg: – Jeg burde ha spurt og gravd mer om aksjehandlene

Publisert: 7. november 2023 kl 10.18
Oppdatert: 7. november 2023 kl 10.23

–­ Når man ser det i etterpåklokskap, burde jeg ha spurt og gravd bedre. Det viste seg at han gjorde noe annet enn det jeg faktisk trodde. Men jeg må innrømme at jeg lever i et ekteskap hvor jeg har trodd på min mann, sier Solberg i sin forklaring til kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Seks politikere skal grilles i løpet av tirsdagens maratonhøring i komiteen. Tre avgåtte statsråder, én sittende, samt sjefen deres – statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) – må stille i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité tirsdag.

Tidligere statsminister Erna Solberg (H) er først ut til å forklare seg.

– Takk for anledningen til å innlede om habilitetsbrudd. Som komiteen er vel kjent med, var jeg inhabil i en rekke saker da jeg var statsminister, sa Solberg i starten av sitt innlegg.

Omfattende handel

I løpet av de åtte årene hun var statsminister, kjøpte og solgte ektemannen Sindre Finnes aksjer og verdipapirer rundt 3600 ganger for cirka 125 millioner kroner. Finnes har nektet for å ha handlet aksjene basert på informasjon fra kona.

– Jeg burde ha spurt og gravd mer om dette, sier Solberg til komiteen.

Saken fortsetter under annonsen

Hun sier at hun ikke hadde noen grunn til å mistro opplysningene Finnes ga henne, men at hun har et ansvar for å avklare egen habilitet.

– Det inkluderer å ha kjennskap til forhold hos min ektemann som kan ha betydning for min habilitet, fortsatte hun.

Sjekket aksjebeholdningen

Solberg ble spurt om i hvilken grad hun sjekket ektemannens aksjebeholdninger i tiden som statsminister, og hun svarte at hun har gjort det ved flere anledninger.

– Det har jeg gjort med noen års mellomrom. Blant annet i 2015, og da det kom oppslag om aksjene i Q-Free i 2017, sa Solberg.

Hun påpekte at det hadde skapt reaksjoner i sosiale medier da Dagbladet skrev om ektemannens aksjer i bompengeselskapet i 2017.

Hadde ansvaret

Saken fortsetter under annonsen

Flere ganger i utspørringen understreket Solberg at mannen ikke har hatt noe forbud mot å eie aksjer, men at han skulle holde henne orientert om aktiviteten.

Arbeiderpartiets Frode Jacobsen ba Solberg utdype hvem som hadde ansvaret for Solbergs habilitet da hun var statsminister.

– Det hadde jeg, sa Solberg.

Hun bekreftet også at det verken var embetsverket eller ektemannen som hadde det øverste ansvaret for at dette.

Solbakken på hugget

Audun Lysbakken (SV) kritiserte Erna Solberg for ikke å ha gått ektemannens aksjehandler mer etter i sømmene da hun tirsdag ble grillet av kontrollkomiteen.

Solberg (H) sa i høringen at hun og Sindre Finnes tidlig i statsministerperioden hennes ble enige om at det beste var at den kortsiktige aksjehandelen opphørte, og at alle større endringer skulle meldes fra om.

Saken fortsetter under annonsen

– Større endringer betyr å kjøpe seg opp eller kjøpe seg ut, sa Solberg.

– Er det ikke naturlig for en statsminister å få vite om alle endringer i ektemannens aksjehandler? spurte Lysbakken.

Solberg svarte at det var det.

Lysbakken stilte seg også undrende til hvorfor Solberg ikke grundigere sjekket skattemeldinger og et lån ektemannens tok opp i 2021.

– Spurte du aldri hva det lånet ble brukt til?

– Jo, det ble synlig for meg at han hadde flere aksjer. Men det hadde sammenheng med at jeg gikk av som statsminister i oktober, svarte hun.

Lot spørsmål om politisk ansvar stå åpent

Saken fortsetter under annonsen

I høringen ble Solberg videre utfordret av Audun Lysbakken på om hun har det politiske ansvaret for at habiliteten hennes ikke ble vurdert – uansett hva omstendighetene måtte være.

– Det er mitt ansvar å holde meg informert og opplyst, sa Solberg.

– Så er det spørsmål hvor langt man trekker opplysningsplikten når noe blir skjult – aktivt skjult – for en. Det er selvfølgelig en vurdering som dere må gjøre, sa hun henvendt til kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Lysbakken påpekte at Solberg ikke omtalte det politiske ansvaret da hun innkalte til pressekonferanse i september. Solberg vedgikk at det var riktig, men mente at hun i en rekke intervjuer siden har understreket at dette er et ansvar hun har.

– Utgangspunktet er at det er mitt ansvar å sikre habilitet og sikre at jeg er på den riktige siden, sa hun.