Matkøene bare øker og øker i Norge. Forskere mener vi må tenke annerledes på fattigdom i Norge for å forstå hvem som i dag trenger mathjelp. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Matkøene bare øker og øker i Norge. Forskere mener vi må tenke annerledes på fattigdom i Norge for å forstå hvem som i dag trenger mathjelp.

Foto

Stian Lysberg Solum | NTB

Fafo: Norge har fått en ny type fattigdom

Publisert: 16. november 2023 kl 08.52
Oppdatert: 16. november 2023 kl 08.52

Forskere fra Fafo mener den store pågangen i matkøer rundt om i Norge kan tyde på at vi kan få absolutt fattigdom i landet. I tillegg viser rapporten «Mathjelp på dugnad» som er laget på oppdrag for Nav, at det er stadig flere samfunnsgrupper som har behov for mathjelp.

Både NRK og VG har omtalt rapporten.

– Vi er vant med å tenke på norsk fattigdom som et relativt fenomen. Det vil si at man har det dårligere, men at man har likevel det nødvendigste. Det at man får en sånn fremvekst i folk som ikke har nok mat, tyder på at vi kan få absolutt fattigdom i Norge også. De mangler rett og slett det livsnødvendige.

Det sier daglig leder Tone Fløtten i Fafo til NRK. Hun er en av forskerne bak rapporten.

Den viser blant annet at over halvparten av mottakerne av gratis matposer, har barn. I tillegg har 14 prosent av de som ble kartlagt, jobb.

Det er en annen type fattigdom enn hva forskere er vant med å studere i Norge, påpeker Fløtten

– Jeg tror vi trenger å se på fattigdom som noe mer enn bare inntektsfattigdom. Nå har ikke inntekten i befolkningen generelt gått ned, men utgiftene økt veldig. Det synes ikke i fattigdomsstatistikken. Vi trenger flere innganger til å forstå den norske fattigdommen.

Saken fortsetter under annonsen