Arbeidsliv

Kuttet sykefraværet

Sykefravær hos gravide koster 4 milliarder kroner i året. Telenor Kundesenter i Harstad kuttet sykefraværet med 85 prosent gjennom planlegging, tilrettelegging og samarbeid med jordmor.

Publisert Sist oppdatert

Gravide står for en tredjedel av alle fraværsdager blant kvinner mellom 20 og 39 år. Bare en liten del av dette fraværet skyldes komplikasjoner i graviditeten. Svært mye kunne vært unngått med bedre tilrettelegging av arbeidsforholdene, sier overlege og forsker Ebba Wergeland i Arbeidstilsynet til Dagens Næringsliv.

Og det er dette Telenor Kundesenter i Harstad har gjort. Da prosjektet startet var det gjennomsnittlige fraværet per gravid arbeidstaker 16 uker. Da prosjektet ble avsluttet, var det på 2,4 uker. Kostnadsbesparingen ble beregnet til om lag 8,5 millioner kroner.

Noen av tiltakene for å oppnå det var å gjøre en justering av arbeidstid, endring av vakter, noe lavere resultatkrav og mer jobbing i team for de gravide. Det mest populære var tiltaket var bedriftsjordmoren som de kunne benytte seg av i tillegg til den de brukte i det offentlige helsevesenet.

Powered by Labrador CMS