Lytt til kroppen

Publisert: 29. april 2011 kl 07.46
Oppdatert: 28. april 2011 kl 14.54

– Ekstra fokus på flere gunstige og riktige arbeidsstillinger ved kontorpulten i tillegg til godt, ergonomisk arbeidsutstyr, hjelper langt på vei i å forhindre og forebygge smertene, sier Lise Ødgren i Contour Design.

Mer enn halvparten av alle norske kontoransatte sier de har hatt plager som følge av bruk av mus. Samtidig blir alle frarådet å sitte mer enn fire timer hver dag foran datamaskinen.

– Men dette er utenkelig – eller praktisk umulig – for de fleste av oss, sier Ødgren.

I undersøkelsen som er gjort for Contour Design, svarte hele 83 prosent at det er nettopp det: Utenkelig.

– Om du har slike plager eller smerter oppfordrer jeg deg til å ta dem på alvor og bruke tid på å sjekke om arbeidsplassen din er utformet riktig og om du har det riktige utstyret du trenger for å gjøre en best mulig jobb, fortsetter hun.

En kronisk tilstand

Musearm, også kalt tennisarm, skyldes vanligvis små overbelastninger over lang tid. Som regel hjelper det å massere det området smertene har utgangspunkt i – musklene ved albuen – da dette øker blodsirkulasjonen, noe som er en forutsetning for at kroppen skal kunne begynne å reparere seg selv. I tilknytning til massasje kan det gjøres øvelser som avspenner musklene i de smertefulle områdene og bidrar til at smertene forsvinner. Dette tar tid. Om ikke slik mekanisk påvirkning hjelper, kan tilstanden bli forsøkt avhjulpet medikamentelt, som med kortisonsprøyter. Men det beste er å ta nødvendige forholdsregler mot at slike smertefulle tilstander oppstår.

Annonse

Unødvendig mange

I undersøkelsen går det fram at to av tre kontoransatte i en eller annen grad har opplevd plager som følge av bruk av pc og mus på arbeidsplassen. Tre av ti svarer at de ikke har satt i verk tiltak for å bli kvitt plagene.

– Når over halvparten sier de har hatt plager, så er det urovekkende – og unødvendig mange, spesielt tatt i betraktning hvor lite som faktisk skal til for å begrense eller ta bort plagene. Det er så lite som skal til for å forhindre og forebygge musearm og musesmerter. Min oppfordring er å ta kroppens signaler på alvor og foreta enkle justeringer på arbeidsplassen, sier Lise Ødgren i Contour Design.

factbox_133
søn 20.02.2022 23:47
Ti gode råd

Finn ledige stillinger på lederjobb.no