Arbeidsliv

Tar kontrollen selv

Stadig flere ansatte skape og ta initiativ til å forme stillingen sin selv.- Det er viktig å ha kontroll over de kravene som stilles, sies avdelingsdirektør ved Statens arbeidsmiljøinstitutt, Bjørn Lau.

Publisert Sist oppdatert
- Arbeidslivet har endret seg. Man kan si at der vi tidligere hadde en ivaretakelseskultur, har vi nå fått en bidragskultur, sier direktør og partner i konsulentfirmaet AS3, Hilde Dam-Nielsen.- Hvis prestasjons- og omstillingspresset blir for ekstremt blir det amerikanske tilstander, og man glemmer å ta individuelle hensyn til for eksempel livsfaser. Men gjort på en godt måte er det ingen motsetninger mellom individuelt fokus og arbeidsgivers ansvar, sier Dam-Nielsen.

- I en autonom arbeidssituasjon har den ansatte ansvar for når og hvordan en oppgave gjennomføres. Det viktige er å levere resultater, sier han til Dagsavisen.

Bedriftstankegangen er endret i forhold til en tid da et selskap økte antallet ansatte når det gikk godt, og nedbemannet i nedgangstider. I dag går avviklinger og nedbemanninger samtidig med nyansetter, skriver Dagsavisen.

Powered by Labrador CMS