Arbeidsliv

Vil ha mer oljeturnus

Høyre-leder Erna Solberg vil frata fagforeningene vetorett mot alternative turnuser – såkalt oljeturnus – noe en rapport viser gir mer fornøyde ansatte enn de som går i vanlige turnuser.

Publisert Sist oppdatert

Fafo-rapporten viser også at denne typen turnus er den mest effektive måten å komme til livs problemet med ufrivillig deltid, skriver Dagens Næringsliv.

Modellen er hentet fra oljebransjen, og kan for eksempel være at den ansatte jobber 14 timers vakter en hel uke, mot å få tre ukers avspasering. Det er nå opp til fagforeningene sentralt å gi dispensasjon fra arbeidsmiljøloven for å kunne ta i bruk slike turnuser.

– Denne myndigheten må flyttes vekk fra fagforeningene og tilbake til Arbeidstilsynet. Vi ønsker at turnusen skal forhandles fram lokalt, og så kan Arbeidstilsynet gi en godkjenning, sier Høyrelederen.

Men Ap og statsminister Jens Stoltenberg synes dagens ordning er god. I Stortingets spørretime i går sa han at systemet gir gode muligheten til avtale fleksible systemer.

Heller ikke i Fagforbundet applauderer de Solbergs forslag. Nestleder Geir Mosti kaller forslaget en svekkelse av arbeidsmiljøloven og at slik turnus stenger ute en del grupper – blant annet enslige forsørgere – og at det er ulike behov ved ulike helseinstitusjoner.

– Å jobbe med psykisk syke og utviklingshemmede er ikke det samme som å jobbe på et sykehus, sier Mosti.

Powered by Labrador CMS