etikk og samfunnsansvar

– Korrupsjon er naturlig

Korrupsjon ligger i menneskets natur, mener rektor for businesskolen Insead, indiske Dipak C. Jain, og legger til at den skjules best i oppgangstider – som i den indiske telesektoren.

Publisert Sist oppdatert

Han viser til at det indiske telekom-markedet vokser med 18–20 millioner nye abonnenter månedlig. Da ligger alt til rette for korrupsjon, som også har blitt avslørt de siste månedene, skriver Dagens Næringsliv.

– Det finnes gode aktører også i India, men man kan ikke forhaste seg, sier Jain, og mener Telenor muligens har forhastet seg for rasket mulig å komme inn da de så hvor raskt markedet vokste.

Han ville også ha rådet Telenor i større grad å ha brukt den indiske ambassaden i Oslo for å bygge gode forbindelser til de indiske myndighetene.

– Myndighetsaspektet er meget viktig i et land som India. Business pluss myndigheter er en meget sterk allianse, sier han, som legger til at han ikke kjenner Telenors satsing i India i detalj.

Telenor er indirekte inne i en stor korrupsjonssak i India, hvor en statstjenestemann er siktet for å ha solgt mobillisenser for billig – 212 milliarder kroner for billig, i følge landets riksrevisjon – blant annet til Unitec Wireless, som sammen med Telenor driver mobilselskapet Uninor. Salget skjedd før Telenor var inne på eiersiden.

Powered by Labrador CMS